Svijet

STRAVIČNE SCENE IZ RUSIJE! Eksplozije ODJEKUJU, Ukrajinci sve dublje prodiru: Iz Kijeva stigao JASAN odgovor FOTO/VIDEO

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Ukrajinske snage su stigle do grada Koreneva u Kurskoj oblasti i to 48 sati nakon što su upale u tu zapadnu rusku regiju.

Izvor: Profimedia

Otkako su Ukrajinci u utorak pokrenuli prekogranične napade na Kursk, navodno su zauzeli najmanje 11 naselja i gasno postrojenje Sudža, preko koga ruski gas odlazi u Evropu.

Rusija je do srijede uveče izgubila punu kontrolu nad područjem od 350 kvadratnih kilometara, objavio je istraživački ruski list Agentstvo.

Ruski Telegram kanal "Dva majora" izvjestio je da su ukrajinske snage stigle do grada Korenevo, što je sedam do osam sati vožnje do glavnog grada Moskve, ali su ih ruske trupe potisnule nazad.

Kanal je takođe izvjestio da je u toku "bitka puškama" u selu Anastasjevka, koje se nalazi nekih 45 kilometara od nuklearne elektrane Kursk u Kurčatovu, gdje su se u srijedu čule eksplozije.

Neki ruski vojni blogeri, među kojima i ruski ratni reporter Aleksandar Sladkov, rekli su da ukrajinske snage možda planiraju da preuzmu kontrolu nad nuklearnom elektranom, iako nema dokaza da Ukrajina namerava to da učini.

Amerikanci su u srijedu rekli da im nisu jasni ciljevi Ukrajine u toj ruskoj regiji i da će kontaktirati službeni Kijev kako bi dobili neka pojašnjenja, ali savjetnik Mihajlo Podoljak u četvrtak je malo razjasnio ciljeve napada.

Iznenadni upad je pokrenut kako bi se ojačao položaj Kijeva u budućim pregovorima s Rusijom, rekao je Podoljak na ukrajinskoj televiziji.

Smatra da će ruski gubici teritorija, ljudi i opreme pozitivno uticati na moguće buduće pregovore s Moskvom.

Ukrajinsko napredovanje na ruskoj teritoriji takođe bi moglo da "uplašiti" Ruse koji bi onda mogli da promjene mišljenje o predsjedniku Vladimiru Putinu.

Inače, Putin je u srijedu ukrajinske prekogranične napade nazvao "provokacijom velikih razmjera".

"Kao što znate, kijevski režim je izveo još jednu provokaciju velikih razmjera, neselektivno pucajući različitim vrstama oružja, uključujući projektile, na civilne zgrade, stambene zgrade i vozila hitne pomoći" rekao je Putin na hitnom sastanku ruskog Veća bezbjednosti.

Na društvenim mrežama se pojavio video koji, navodno, prikazuje napad američkim artiljerijskim raketnim sistemom visoke mobilnosti M142 ili HIMARS na rusku vojnu kolonu u okrugu Rislk u Kursku, 30 kilometara istočno od ukrajinske Sumske oblasti. Ti sistemi imaju domet oko 80 kilometara.

"Ruska vojna kolona uništena je udarom ukrajinskih projektila HIMARS u blizini sela Oktjabrskoje u okrugu Rilski Narodne Republike Kursk‘, napisao je ukrajinski novinar Jurij Butusov na Telegramu.

"Video su objavili ruski informativni kanali. Autoput je potpuno blokiran zbog zapaljenih automobila, a čuju se i česte detonacije. To je majstorski rad ukrajinske obavještajne službe duboko u zaleđu Putinovih trupa i najpreciznije gađanje ukrajinskih artiljeraca."

Ruska novinska kuća Ridovka, koja je prva objavila video, rekla je da su video snimili vozači koji su došli na mjesto događaja, ali nisu mogli da prođu jer je put bio blokiran.

"Prije požara, stanovnici četvrti Rilski čuli su nekoliko glasnih eksplozija", izvjestila je Ridovka.

Stanovnica regije Kursk požalila se na ukrajinsku invaziju i pitala se zašto Putin ne čini više da im pomogne.

Inače, Rusija je u petak evakuisala ljude iz djelova svoje zapadne Lipecke oblasti, nakon što je "masovni napad" ukrajinskih dronova izazvao eksplozije, prekinuo struju i povrijedio šest osoba, rekao je regionalni guverner Igor Artamonov.

Četiri sela evakuirana su nakon što je proglašeno vanredno stanje u okrugu Lipeck, rekao je Artamonov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, a neka od njih nalaze se u blizini baze vazdušnih snaga.

Požar je izbio u vazdušnoj bazi izvan grada Lipecka, izvestila je novinska agencija Interfaks citirajući lokalne službenike za hitne slučajeve.

Pozivi na društvenim mrežama da se evakuiše cio grad bili su dio kampanje psihološkog rata Ukrajine, dodao je Artamonov.

Ukrajinske vlasti nisu izvjestile o napadima na područje Lipecka.