Svijet

MOSKVA GUBI KONTROLU NAD RATOM: Situacija u Kurskoj oblasti dramatična, svi čekaju poteze Putina

Izvor Kurir

Stiv Rozenberg, urednik ruskog ogranka BI-Bi-Sija, navodi da je nakon ukrajinskog prodora na teritoriju Rusije jasno da se rat ne odvija po planu Moskve!

Izvor: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

"Rusija je svoju agresiju na Ukrajinu planirala kao kratku vojnu operaciju. Tokom poslednjih 29 mjeseci često smo čuli visoke ruske zvaničnike kako tvrde da se operacija odvija prema planu. Predsjednik Vladimir Putin poslednji put je to rekao u maju uprkos svemu što se dogodilo u prethodne dvije godine: velikim ruskim gubicima na bojnom polju, uništenju više ruskih ratnih brodova u Crnom moru, napadima dronovima duboko u Rusiji (čak i na sam Kremlj), granatiranju ruskih gradova i sela blizu ukrajinske granice, pobune Vagnerovih plaćenika koji su marširali na Moskvu... Sad se na listi nalazi i napad na regiju Kursk. Nije sasvim jasno što se sada zbiva u Kursku, međutim, sasvim je jasno da ruska operacija ne ide po planu koliko god to u Moskvi ne priznavali" napisao je Rozenberg u autorskom tekstu.

Moskva će prema njegovim riječima iskoristiti novonastalu situaciju da svojim građanima potvrdi da je Rusija "opkoljena tvrđava" koju pokušavaju da napadnu sa svih strana.

Rozenberg, koji duže od 20 godina izvještava iz Rusije, navodi i da je prošle godine posetio Belgorod koji se nalazi na svakodnevnoj meti Ukrajine.

"Umjesto zaključka da je "specijalna vojna operacija" bila greška većina ljudi s kojima sam razgovarao pozvala je Rusiju da pojača svoju vojnu akciju i probije se dublje u ukrajinsku teritoriju" piše Rozenberg.

Spomenuo je i objave nekadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva na društvenim mrežama.

"Možemo i treba da uzmemo još teritorije Ukrajine koja još postoji. Trebalo bi da idemo na Odesu, Harkov, Dnjepar, Mikolajev... Do Kijeva i dalje" napisao je nedavno Medvedev.

"Ali Dmitrij Medvedev ne odlučuje o tome. Vladimir Putin da. Moramo pričekati da vidimo kako će on odgovoriti na nekoliko dramatičnih dana u južnoj Rusiji" napisao je Rozenberg za BBC.