Svijet

MINISTARSTVO PRAVDE: NA BOŽOVIĆA NE UTIČE, NITI MOŽE UTICATI BILO KO

Iz tog Vladinog resora rekli su da uopšte nije ni razmatrana mogućnost izručenja Do Kvona bilo kojoj državi, "jer je Ministarstvo pravde bilo blagovremeno upoznato sa ulaganjem vanrednog pravnog lijeka od strane Vrhovnog državnog tužilaštva".

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Na ministra pravde Bojana Božovića, kao jedino ovlašćeno lice za donošenje rješenja o izručenju južnokorejskog kralja kriptovaluta Do Kvona, nije uticala, niti će uticati, bilo koja instanca ili pojedinac, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Iz tog Vladinog resora rekli su da uopšte nije ni razmatrana mogućnost izručenja Do Kvona bilo kojoj državi, "jer je Ministarstvo pravde bilo blagovremeno upoznato sa ulaganjem vanrednog pravnog lijeka od strane Vrhovnog državnog tužilaštva".

"Kao što su mediji i šira javnost informisani putem saopštenja Vrhovnog suda Crne Gore, taj sud je u postupku izručenja imenovanog lica, odlučujući o zahtjevu za zaštitu zakonitosti, koji je podnijelo Vrhovno državno tužilaštvo dana 2.8.2024. godine, donio rješenje kojim se odlaže izvršenje rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore, donijetih u postupku u vezi predmeta izručenja Kwon Do Hyeonga. Navedeno znači da je izručenje pomenutog lica, odloženo do donošenja odluke Vrhovnog suda", navodi se u saopštenju.

"Imajući u vidu činjenicu da se postupak izručenja u ovom predmetu i dalje vodi pred sudovima, zahvaljujući i proaktivnom pristupu Vrhovnog državnog tužilaštva koje uvijek pozdravljamo, Ministarstvo pravde ne može komentarisati navedeni postupak niti želi da prejudicira donošenje odluke i njen budući sadržaj i karakter. To neće činiti ni u ovom ni u ostalim predmetima", kazali su iz Ministarstva pravde.

Napomenuli su da su poslovi iz nadležnosti ministra pravde po pitanju izručenja lica dio njegovih redovnih aktivnosti, "i tome ne pridaje ni veći ni manji značaj od uobičajenog, bez obzira o kojem licu se radilo".

"Takođe, u redovne aktivnosti ministra pravde spadaju i interesovanje i upoznavanje sa svim prethodno donijetim rješenjima kojima su se izručenja dozvoljavala ili nisu dozvoljavala. Naročita pažnja je, s tim u vezi, posvećena donijetim rješenjima koja su u suprotnosti sa odlukama domaćih sudova, kao i mogućnost donošenja drugačijih rješenja po ovim pitanjima, a sve u skladu sa zakonima Crne Gore i odlukama nadležnih institucija", dodaje se.

"S tim u vezi molimo sve aktere sa javne scene, naročito one iz pravne struke, da se suzdrže od nesuvislog komentarisanja slučajeva, kako bi odluke crnogorskih sudova bile donijete bez ikakve sjenke, naročito one propraćene politizacijom i politikanstvom. Po okončanju tih radnji, Ministarstvo pravde će preduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti sa čime će detaljno upoznati zainteresovanu javnost", zaključuje se.

Možda ce vas zanimati