Svijet

Ukrajinci pogodili ruski helikopter! Objavljen snimak do sada nezabilježenog napada (VIDEO)

Autor Aleksandra Virijević

Ruski helikopter koji je letio iznad Kurske oblasti oboren je ukrajinskim dronom.

Izvor: Profimedia/WillWest News

Ukrajina je pogodila i oštetila ruski helikopter koji je letio iznad Kurske oblasti na granici sa Rusijom koristeći dron (FPV), dok Kijev nastavlja iznenadne napade preko granice.

U utorak su borci ukrajinske Službe bezbjednosti (SBU) koristili dron kako bi oštetili helikopter Mi-28, što predstavlja "još jedan zaista jedinstven pogodak neprijateljskog cilja", rekao je izvor iz ukrajinske bezbjednosne službe za Njuzvik.

Ukrajina dosledno cilja rusku vojnu opremu od visokog značaja, poput helikoptera, koristeći dronove i rakete za uništavanje vojne opreme koja se koristi za napade na Ukrajinu. Međutim, čini se da je ovo prvi potvrđeni slučaj da je Ukrajina koristila FPV dron za uništenje helikoptera u letu. Ovo je ujedno i prvi uspješan ciljani napad bespilotne letjelice na helikopter sa ljudskom posadom. Kijev je oštetio i uništio ruske letjelice unutar međunarodno priznate ruske teritorije koristeći dronove, ali mu nije dozvoljeno da koristi zapadno isporučene rakete dugog dometa preko granice, piše Njuzvik. 

Dron pogodio zadnji rotor helikoptera, rekao je izvor iz bezbjednosne službe, podijelivši snimak koji navodno prikazuje trenutak udara. Nije jasno da li je dron trajno onesposobio helikopter. Snimka se završava u trenutku udara pa nije moguće da se utvrdi da li je bespilotna letjelica bila opremljena bojnom glavom, kao ni da li je ona detonirana. Međutim, brzina približavanja i udar bespilotne letjelice u nezaštićeni repni rotor sugerišu da je helikopter oboren u incidentu, piše Jutarnji.hr.

U srijedu je kancelarija za strateške komunikacijeukrajinskih Oružanih snaga zasebno podijelila snimak, opisujući ga kao "vjerovatno prvi slučaj u svjetskoj istoriji kada je dron pogodio helikopter", bez navođenja detalja operacije.

Ukrajinske snage navodno su oborile najmanje dva druga ruska helikoptera (još jedan Mi-28 i Kamov Ka-52 ‘Hokum-B‘) u istom području i otprilike u isto vrijeme, ali nije jasno jesu li to bili isti dronovi, piše Janes.