Svijet

PUTIN SE UZNEMIRIO: Ovako je predsjednik Rusije reagovao kada mu je Gerasimov saopštio da su Ukrajinci upali u Kursk

Izvor Kurir

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je bezbjednosni sastanak o situaciji u Kurskoj oblasti, gdje su se unazad dva dana vodile borbe nakon iznenadnog upada ukrajinskih snaga u pogranični region.

Izvor: X/Andro/Printscreen

Putin se u srijedu u državnoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu kod Moskve sastao sa ministrom odbrane Andrejem Belousovim, šefom Federalne službe bezbjednosti Aleksandrom Bortnikovim i sekretarom nacionalnog Savjeta bezbjednosti Sergejem Šojguom kako bi razgovarali o situaciji u Kurskoj oblasti.

Sastanku se preko video-veze priključio i načelnik ruskog Generalštaba, general Valerij Gerasimov, koji je izvijestio da je napredovanje ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti – čije su snage brojale do 1.000 ljudi – zaustavljeno. Gerasimov je rekao da su ukrajinske snage u napadu na Kursk izgubile 315 vojnika i 54 oklopna vozila, od čega sedam tenkova.

Međutim, snimak sa sastanka nije privukao pažnju zbog onog što je rečeno, koliko zbog Putinovih reakcija.

Naime, dok je Gerasimov pričao, Putin je stiskao usne, udahnuo nekoliko puta duboko, meškoljio se u fotelji, tumarao pogledom, tapkao prstima po stolu, djelovalo je kao da nestrpljivo čeka da general završi svoj izvještaj.

"U sebi kipti od bijesa", samo je jedan od komentara na društvenim mrežama na snimak.

Članovi ruskog Savjeta bezbjednosti, kako piše “Dojče vele” (DW), nisu imali vremena da razgovaraju o “aktuelnim događajima”.

- Moraćemo da počnemo sa događajima u Kurskoj oblasti - rekao je Putin u otvorenom dijelu sjednice Savjeta.

Ocijenio je da je to „provokacija velikih razmjera“ i optužio Kijev da njegove snage "neselektivno pucaju iz različitih vrsta oružja, uključujući i rakete, na civilne i stambene zgrade, kao i ambulantna vozila".

"Neuspjeh ruskih obavještajnih službi"

Dok je Gerasimov tvrdio da je napredovanje ukrajinskih trupa, koje su prodrle duboko u Kursku oblast, zaustavljeno, DW navodi da je i dan ranije, u utorak 6. avgusta, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je napad odbijen i da su se „ostaci diverzantske grupe povukli na teritoriju Ukrajine“. Kasnije je ta poruka na društvenim mrežama Ministarstva preuređena, a nestala je i iz vijesti nekih ruskih državnih novinskih agencija, navodi DW.

Nezavisni ruski vojni ekspert Jurij Fedorov ocenio je za DW da je “sasvim moguće da je u zatvorenom dijelu sjednice ruskog Savjeta bezbjednosti bilo riječi o neuspjehu ruske obavještajne službe, koja nije pratila kretanje velikih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u blizini granice”.

- U pitanju su otprilike dvije brigade, od kojih svaka ima oko 4.000 ljudi. To je nesumnjivo uspjeh za ukrajinsku stranu - rekao je on.