Svijet

Oboren svjetski temperaturni rekord! Zabilježeni najtopliji dani u istoriji mjerenja

Autor Aleksandra Virijević

Svijet je prošlog mjeseca bio pogođen do sada nezabilježenim temperaturama.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Shutterstock/Sepp photography

Prošli mjesec bio je drugi najtopliji jul u istoriji mjerenja, čime je prekinut period od 13 mjeseci tokom kojeg je svaki mjesec bio najtopliji, što je djelimično bilo uzrokovano globalnim zagrijavanjem usled klimatske pojave El Ninjo, saopštio je danas Kopernikusov servis za klimatske promjene Evropske unije.

Prema mjesečnom izvještaju Kopernikusa, jul je bio 1,48 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa iz perioda 1850-1990, dok je poslednjih 12 mjeseci bilo 1,64 stepena iznad predindustrijskog prosjeka zbog klimatskih promjena, prenosi "Blic" pisanje "Tanjuga". U julu ove godine takođe su zabilježena dva najtoplija dana u istoriji mjerenja.

Kopernikus pripisuje visoke temperature u velikoj mjeri emisiji gasova staklene bašte iz industrija koje koriste fosilna goriva i navodi da su okeani, koji obično nisu pogođeni El Ninjom, zabilježili neuobičajeno povećanje temperatura.

"Ovaj El Ninjo je završen, ali magnituda globalnih porasta temperaturag generalno je prilično slična onoj od prije godinu dana. Još nismo završili sa rekordima temperatura koji uzrokuju toplotalne talase... Znamo da je ovaj dugoročni trend zagrijavanja povezan sa ljudskim uticajem na klimu", rekao je za Rojters Žilijen Nikolas, ekspert za klimu iz Kopernikusa.

Temperatura blizu ili ispod prosjeka zabilježena je u sjeverozapadnoj Evropi, zapadnom Antarktiku, djelovima Sjedinjenih Američkih Država, Južnoj Americi i Australiji.