Svijet

"NEKA ZNA ENGLESKA KOPILAD, NEČEMO STATI": Medvedev najavio odmazdu, Rusija kreće na Kijev

Autor Nevena Davidović

Dmitrij Medvedev oglasio se nakon što su ukrajinske snage prodrle u Kursku oblast.

Izvor: Profimedia

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da bi rat posle napada ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast trebalo da poprimi "otvoreno eksteritorijalni karakter". On je takođe zaprijetio "odmazdom", najavljujući da će ruska vlada prekinuti vojne operacije samo kada bude smatrala potrebnim.

"Detaljno i objektivno su analizirani razlozi i ciljevi terorističke krunsko-nacističke operacije u Kurskoj oblasti. Mora se izvući ozbiljna pouka iz onoga što se dogodilo i onoga što je Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Generalštaba, obećao vrhovnom komandant mora biti ispunjen - nemilosrdno poraziti i uništiti neprijatelja.

Specijalna vojna operacija od ovog trenutka treba da poprimi otvoreno eksteritorijalni karakter. Ovo više nije samo operacija vraćanja naših zvaničnih teritorija i kažnjavanja nacista. Na tlu sadašnje Ukrajine je moguće i potrebno napredovati. U Odesi, Harkovu, Dnjepropetrovsku i Nikolajevu. Kijevu i šire", napisao je Dmitrij Medvedev u Telegramu.

Medvedev tvrdi da akcije ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti treba da "uklone sve tabue" na temu ruske okupacije ukrajinskih teritorija i da se "o tome može i treba razgovarati otvoreno, bez stida i diplomatske pristojnosti". On je prijetio Ukrajini i njenim partnerima.

"Neka ovo shvate svi, uključujući i englesku kopilad: prestaćemo tek kada to budemo smatrali prihvatljivim i korisnim za nas", naglasio je on.

Vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov saopštio je prije dva dana da su ukrajinske snage pokušale da se infiltriraju u okruge Suja i Korenevo u Kurskoj oblasti. Ruski propagandisti i vojni blogeri tvrde da su ukrajinske snage obezbjedile uporište u pograničnom dijelu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je ukrajinske operacije u Rusiji "velikom provokacijom". Ukrajina se još nije oglasila. Juče je u Kurskoj oblasti proglašeno vanredno stanje. Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISV), proveravajući prikupljene podatke, potvrdili su napredovanje ukrajinskih snaga do 10 kilometara duboko u rusku oblast Kursk.