Svijet

ASTRONAUTI ZAROBLJENI U SVEMIRU: Otišli na osam dana, možda ostanu čak do februara 2025. godine! (VIDEO)

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Dvoje američkih astronauta koji su odletjeli na osmodnevnu misiju u junu mogli bi da ostanu na Međunarodnoj svemirskoj stanici do sledeće godine ako njihova letjelica Boing Starlajner ne bude mogla da se popravi kako bi se vratili kući, saopštila je NASA.

Izvor: Printscreen

 Zvaničnici američke agencije u srijedu su rekli da bi astronauti Buč Vilmor i Sani Vilijams, koji su bili prva posada Starlajner kapsule, mogli da se vrate letjelicom Crew Dragon kompanije SpaceX u februaru 2025. ako se Starlajner i dalje bude smatrao nesigurnim.

Razmatrali su se potencijalni planovi sa SpaceX-om da ostave dva sjedišta prazna na predstojećem lansiranju Crew Dragon-a, koje je u utorak odloženo za mjesec, dok NASA i Boing rade na tome kako da vrate astronaute kući.

Probna misija astronauta 5. juna, za koju se prvobitno očekivalo da će trajati oko osam dana na stanici, odužila se zbog problema sa Starlajnerovim pogonskim sistemom koji je sve više dovodio u pitanje sposobnost letjelice da ih bezbjedno vrati na Zemlju.

Portparol Boinga rekao je da će kompanija, ako NASA odluči da promijeni Starlajnerovu misiju, "preduzeti akcije neophodne da konfiguriše Starlajner za povratak bez posade“.

Upotreba SpaceX letjelice za povratak astronauta, koje je Boing planirao da vrati na Starlajneru, bio bi veliki udarac za giganta avio-industrije koji godinama pokušava da parira Crew Dragon-u, piše Guardian.

Starlajner je bio prikačen na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) 63 od maksimalnih 90 dana koliko može da ostane, a parkiran je na istom "doku" koji će Crew Dragon morati da koristi za transport sledeće posade astronauta.

SpaceX je lansiranje kapsule Crew-9 prvobitno zakazao za sredinu avgusta. NASA sada kaže da će misija biti pokrenuta nakon 24. septembra.

Boing je u julu saopštio da su nakon rigoroznih testova na zemlji, inženjeri istakli probleme u Starlajneru, uključujući iznenadni kvar na pogonskom sistemu i curenje helijuma. U saopštenju od 2. avgusta, kompanija je saopštila da "poverenje u Starlinerov povratak sa posadom ostaje visoko“.

Izvor: Printscreen

Nedavni izvještaji sugerišu da postoji više sukoba iza kulisa između lidera NASA i Boinga. Navodno su neki od zvaničnika svemirske agencije postavili pitanje da li Starlajner treba da vrati Vilijamsa i Vilmora.

Ovonedjeljni sastanak Komercijalnog programa posade NASA, koji nadzire Starlajner, završio se neslaganjem nekih zvaničnika sa planom da se prihvate Boingovi podaci o testiranju i Starlajner Starlajner upotrebi za dovođenje astronauta kući, rekli su zvaničnici tokom konferencije za medije u srijedu.

"Nismo glasali na način koji bi doveo do zaključka“, rekao je šef ovog programa Stiv Stič.

"Saslušali smo od mnoge ljude koji su bili zabrinuti, a odluka nije bila jasna“, dodao je Ken Bauersok, šef svemirskih operacija.