Svijet

BALKANAC HTIO DA RAZNESE BOMBOM STADION U BEČU: Novi detalji planiranja terorističkog napada na koncertu Tejlor Svift

Autor Nevena Davidović

Zbog planiranja terorističkog napada na koncertu pjevačice Tejlor Svift u Beču uhapšen je muškarac porijeklom sa Balkana.

Izvor: Profimedia

Austrijska policija uhapsila je sinoć dvojicu osumnjičenih da su planirali teroristički napad u Beču, gdje je pjevačica Tejlor Svift trebala da održi koncert, na stadionu Ernst Hapel.

Jedan od osumnjičenih da je planirao teroristički napad porijeklom je iz Sjeverne Makedonije, objavili su austrijski mediji. Kako se navodi, riječ je o mladiću starom 19 godina koji je rođen u Austriji, ali njegova porodica je iz Sjeverne Makedonije.

On je uhapšen kao glavni osumnjičeni nakon racije austrijske policije u Terenicu u Donjoj Austriji. U njegovom domu zaplijenjene su hemijske supstance, prenosi austrijski Heute.at.

Nije mnogo poznato o detaljima planiranog napada. Pojedini mediji, poput 0e24.at, navode da je uhapšeni 19-godišnjak planirao napad bombom, ali dodaju da se ne isključuje ni napad kisjelinom. Ovaj medij dodaje i da se mladić radikalizovao na internetu, kao i da je član ISIS-a u avganistanskoj provinciji Korasan. Policijski zvaničnici ranije su otkrili da se uhapšeni mladić zakleo na vjernost Islamskoj državi, ali nisu obajavili više detalja.

Pored njega, uhapšena je još jedna osoba stara 17 godina, dok su trojica osumnjičenih i dalje u bjekstvu. Dojavu u planiranom napadu, austrijska policija dobila je od američkih obavještajnih službi koji su obavijestile i Europol, objavio je ABC.

Oglasio se austrijski kancelar

Bezbjednosna situacija u vezi sa planiranim napadom na koncertima Tejlor Svift u Beču bila je veoma ozbiljna i izbjegnuta je tragedija, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehamer. Nehamer je na X-u napisao da je zahvaljujući intenzivnoj saradnji austrijske policije sa stranim službama pretnja bila rano identifikovana i da je spriječena tragedija.