Svijet

UŽASAN BILANS! RUSI ZAUSTAVILI NAPREDOVANJE UKRAJINSKE VOJSKE KOD KURSKA: 100 poginulih, 215 ranjenih Ukrajinaca!

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Usled dejstava ruske vojske, neprijatelj je izgubio 315 ljudi, uključujući najmanje stotinu poginulih i 215 ranjenih, a uništena su 54 oklopna vozila, uključujući sedam tenkova, izvjestio je Gerasimov.

Izvor: Printscreen

Vojska je zaustavila napredovanje Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti, saopštio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov na sastanku sa predsjednikom Rusije.

“Dejstva jedinica koje pokrivaju državnu granicu zajedno sa graničnom stražom i jedinicama pojačanja, vazdušnim udarima raketnih snaga i artiljerijskom vatrom zaustavili su neprijateljsko napredovanje dublje u teritoriju u pravcu Kurska“, rekao je Gerasimov.

On je rekao da se pokušaj invazije dogodio 6. avgusta u 05:30. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje su brojale do hiljadu ljudi, krenule su u ofanzivu da zauzmu dio teritorije Sudžinskog okruga Kurske oblasti.


Usled dejstava ruske vojske, neprijatelj je izgubio 315 ljudi, uključujući najmanje stotinu poginulih i 215 ranjenih, a uništena su 54 oklopna vozila, uključujući sedam tenkova, izvjestio je Gerasimov.

„Operacija će biti završena porazom neprijatelja i izlaskom na državnu granicu“, naglasio je načelnik Generalštaba.Sastanku sa predsjednikom prisustvovali su ministar odbrane Andrej Belousov, sekretar Savjeta bezbjednosti Sergej Šojgu i direktor FSB Aleksandar Bortnikov. Gerasimov se nalazi na jednom od operativnih kontrolnih punktova i razgovarao je putem video veze.

Prema riječima predstavnika Istražnog komiteta Svetlane Petrenko, usled invazije Oružanih snaga Ukrajine, povrijeđeno je nekoliko desetina ruskih civila, uključujući djecu, kao i vojno osoblje.

Prema riječima vršioca dužnosti guvernera regiona Alekseja Smirnova, vlasti su organizovale uklanjanje stanovnika iz granatiranih područja i pripremile privremene smještajne punktove. U toku jednog dana, nekoliko hiljada ljudi napustilo je zonu granatiranja i neprijateljstava.