Svijet

OPKOLJEN TORECK: Nemilosrdni napadi Rusa, Ukrajinci nemoćni, ono što slijedi promijeniće izgled fronta

Autor Nevena Davidović

Ruske snage opkolile su strateški važan grad Toreck.

Izvor: Profimedia

Ruske trupe opkolile su Toreck i bore se u tom gradu u Donjeckoj oblasti u Ukrajini, izjavio je savjetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Igor Kimakovski.

Kimakovski je ponovio za ruski Prvi kanal da su počele borbe i u samom gradu Torecku i da se ukrajinske snage pomjeraju ka centru grada. Prema njegovim riječima, ruske snage će uskoro staviti Toreck pod svoju kontrolu, prenijela je agencija “RIA novosti”.

Rusko Ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da su ruske snage za protekla 24 sata "oslobodile" selo Timofejevka u Donjecku i zauzele povoljnije položaje u oblastima Torecka, Novgorodskog, Vozdviženke, Grodovke i Tarasovke. Ministarstvo navodi da su Oružane snage Ukrajine za protekla 24 sata izgubile oko 355 vojnika, američki oklopni transporter M113 i haubicu D-30.

Toreck (koji su ukrajinske vlasti 2016. preimenovale u Džeržinsk) je uporište Oružanih snaga Ukrajine od 2014, odakle su redovno granatirale Gorlovku, jedan od najvećih gradova u Donjecku. Zauzimanje Torecka će olakšati snabdevanje ruskih trupa duž deonice puta Donjeck-Gorlovka-Bahmut, navodi ruska agencija.

Žestoke borbe za strateški grad na istoku Ukrajine

"Njujork tajms" piše da se ukrajinske trupe žestoko bore za Toreck, strateški grad na istoku Ukrajine koji je pod nemilosrdnim napadom ruskih snaga. Nedavni dobici ruskih snaga proširili su razaranja na istoku Ukrajine koja su se poslednjih mjeseca intenzivirala.

Toreck je ključan za ukrajinsku odbranu na istoku. Ako ga Rusi zauzmu mogli bi da napreduju ka Kostjantinivki, ključnom logističkom centru ukrajinskih snaga.

Gubitak dugo držanih ukrajinskih odbrambenih pozicija van Torecka i unutar Njujorka, manjeg grada nekoliko kilometara južnije, naglašava sve veće pritiske od ruskih napada i razornog bombardovanja iz vazduha na ukrajinske snage.

Iako je Kijev pojačao napore da mobilizuje vojnike i zamijeni desetine hiljada poginulih ili ranjenih u borbama, Moskva nastavlja da koristi nedostatak ukrajinskih rezervi i vrijeme potrebno za obuku novih vojnika i njihovo raspoređivanje na front, navodi list.

Uprkos ruskom napredovanju duž fronta, vojni analitičari i američki zvaničnici kažu da veliki proboj ostaje malo vjerovatan. Oni su uprli na dosadašnju rusku nesposobnost da pretvori male teritorijalne dobitke u veći napredak koji bi u velikoj mjeri mogao da poremijeti ukrajinsku odbranu.

Takođe je nejasno, piše "Njujork tajms", koliko dugo Rusija može da održi svoj tempo ofanzivnih operacija s obzirom na velike gubitke u ljudstvu i opremi.

Više hiljada ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno u maju i junu, prema izvještaju britanskih obavještajaca, što ne može nezavisno da se provjeri. Obavještajna agencija je procenila da je Rusija nastavila da gubi nekoliko stotina vojnika dnevno u julu i rekla da će se visoka stopa gubitaka nastaviti i u avgustu dok Rusi vode ofanzivu.

"Ako zauzmu Toreck, krenuće na Kostajntinivku"

Ali, ako Rusi uspiju da zauzmu dugotrajne odbrambene bastione u oblasti Torecka, biće spremni da krenu na Kostjantinivku, logističku osovinu ukrajinskih snaga na istoku, iz još jednog smjera napada, navodi "Tajms".

Kostjantinivka je najjužniji dio pojasa od četiri ukrajinska grada - zajedno sa Družkivkom, Kramatorskom i Slovjanskom - koja čine kičmu ukrajinske odbrane regiona – zbog čega je bilo koji napredak ruskih trupa ka Kostjantinivki zabrinjavajuć.

Rusi su mjesecima bombardovali Časiv Jar, grad sjeverno od Kostjantinivke, sa istim ciljem na umu, kažu ukrajinski komandanti i vojni analitičari. Takođe vrše pritisak da presijeku glavni autoput koji vodi južno od Kostjantinivke do grada Pokrovska, napredujući nekoliko kilometara u tom smjeru poslednjih nedelja i izbacujući ukrajinsku odbranu iz ravnoteže.

U nedelju je ukrajinski Generalštab rekao da su ruske snage u protekla 24 sata 140 puta pokušale da probiju njihovu liniju odbrane, a da se najveće borbe vode u smjeru Pokrovska u Donjecku, gdje je odbijeno 45 napada, prema Unianu.

U novom izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISW) navodi se da su Rusi nedavno napredovali kod Torecka usred nastavka ofanzive u tom području 5. avgusta.

"Geolocirani snimak objavljen 5. avgusta ukazuje da su ruske snage nedavno marginalno napredovale do Ulice Dostojevskog u sjeverozapadnom Pivničinom (istočno od Torecka. Dodatni geolocirani snimak objavljen 6. avgusta pokazuje elemente ruske 9. motorizovane brigade kako podižu zastavu iznad zgrade u ulici Gagarina u sjeverozapadnom Njuorku (južno od Torecka), što ukazuje da su ruske snage nedavno napredovale dalje unutar naselja. Ruski izvori su tvrdili da su ruske snage napredovale dalje unutar Njujorka i zauzele naselje, iako ISW nije uočio vizuelnu potvrdu ovih maksimalističkih navoda", naveo je Institut na "X".

Prema ranijem izvještaju ISW, ruske snage su krajem jula bile na oko 20 kilometara od Pokrovska.