Svijet

PUTIN NA HITNOM SASTANKU ZBOG NAPADA UKRAJINE: Sa 11 tenkova i 20 oklopnjaka prešli granicu, osvajaju sela

Autor Ivana Lazić

Putin je upad Ukrajine u regiju Kursk nazvao "još jednom velikom provokacijom", nakon čega je sazvao hitan sastanak.

Izvor: Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da je pokrenula "još jednu veliku provokaciju". Moskva je saopštila da su ukrajinski vojnici uz podršku 11 tenkova i više od 20 oklopnih vozila prešli granicu u blizini grada Suja, 10 kilometara od linije fronta u regionu, rekli su zvaničnici.

Ukrajina još nije komentarisala ruske optužbe. Govoreći uoči sjednice Savjeta bezbjednosti u Moskvi, Putin je optužio ukrajinske snage da "neselektivno pucaju“ na civilne zgrade i rezidencije.

Borbe u različitim selima praćene su ukrajinskim vazdušnim napadima u kojima su poginula tri civila i nastavljene su u noć, saopštile su ruske vlasti. Dvadeset četiri osobe, uključujući šestoro djece, ranjene su u ukrajinskom granatiranju pograničnog područja, saopštila je Moskva.

Kijev još nije komentarisao nijedan izvještaj o događajima u Kursku.

Jedan pukovnik ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov rekao je za ugledni kanal Nekta da je napad bio "preventivni“. Nakon velikog ruskog prekograničnog upada u sjeveroistočnu oblast Harkova u maju, postojali su strahovi da će Moskva pokušati isto u Sumskoj oblasti sjevernije.

Pošto je Ukrajina sada očigledno zauzela nekoliko naselja i autoputeva na drugoj strani, te ambicije su za sada osujećenje.