Svijet

Poznato kada će Iran napasti Izrael? Isplivali najnoviji američki obavještajni podaci, čeka se samo jedno

Autor Nevena Davidović

Američki zvaničnici su istakli da su uvjereni da je napad Irana na Izrael neizbježan.

Izvor: saeediex/Shutterstock

Čekanje na odgovor Irana na uzvratni odgovor na ubistvo Ismaila Hanijea, koje se pripisuje Izraelu, traje duže nego što su Sjedinjene Države prvobitno očekivale, rekli su izvori upoznati sa američkim obavještajnim službama za saudijsku državnu agenciju Al Arabija, prenosi Jerusalem Post.

Američki zvaničnici, poput državnog sekretara Entonija Blinkena, upozorili su u nedelju i ponedeljak da će do napada doći u roku od 24 sata, ali to se nije desilo.

Hezbolah, koga podržava Iran, je juče pokrenuo seriju raketnih napada i napada dronovima na sjeverni Izrael i upozorio da dugo očekivana odmazda za ubistvo glavnog komandanta prošle nedelje tek predstoji, ali je protivvazdušni odbrambeni sistem Izraela pravovremeno odreagovao.

Iako je tačna priroda odgovora Irana i dalje nejasna, američki zvaničnici su istakli da su uvjereni da je neizbježan.

Prema izvještaju Al Arabije, najnoviji obavještajni podaci sugerišu da bi odgovor mogao biti odložen do četvrtka ili petka.

Iran možda čeka da se završi samit OIC-a

U izvještaju se takođe navodi da se vjeruje da Iran čeka do zaključenja samita Organizacije islamske saradnje (OIC) koji se danas održava u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, na kojem će se razgovarati o očekivanom odgovoru Irana.

Američki zvaničnici pokušavaju i dalje da utvrde oblik iranskog odgovora i da li će on uključivati koordinisanu akciju sa Hezbolahom ili drugim grupama u Iraku ili Jemenu. Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha, je već nagovijestio da će Iran i Hezbolah odgovoriti, ali je ostavio otvorenom mogućnost koordinisanog napada velikih razmjera na više frontova.

Osim toga, veruje se da Hezbolah posjeduje ogroman arsenal vođenih i preciznih projektila, pored raketa zemlja-vazduh i drugih tipova projektila i dronova.

Amerikance zabrinjava veličina arsenala u posjedu ove terorističke organizacije.