Svijet

IZRAEL ZAPRIJETIO - UBIĆEMO SINVARA: Spremamo mu mjesto pored ubijenih terorista Hamasa!

Izvor Kurir

Odabir Sinvara, proračunate i tajnovite ličnosti bliske Iranu, naširoko se vidi kao prkosan signal da je grupa spremna da nastavi borbu nakon ubistva njegovog prethodnika Ismaila Hanija.

Izvor: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

Hamas je juče za novog lidera imenovao Jahju Sinvara, svog najvišeg zvaničnika u Gazi koji je rukovodio napadima u Izraelu 7. oktobra - i nije trebalo dugo da Izrael proglasi njega mrtvim.

Odabir Sinvara, proračunate i tajnovite ličnosti bliske Iranu, naširoko se vidi kao prkosan signal da je grupa spremna da nastavi borbu nakon ubistva njegovog prethodnika Ismaila Hanija.

Gaza je pretrpela 10 mjeseci pakla, sa ogromnim djelovima pojasa koji su srušeni i skoro 40.000 ljudi je navodno ubijeno u neprekidnim izraelskim napadima.

Ali Sinvar je nemilosrdan tvrdolinijaš koji se zakleo da će se boriti do gorkog kraja i decenijama je radio na razvoju Hamasovih vojnih i obavještajnih sposobnosti.

Portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari rekao je za saudijsku televiziju Al-Arabiia o svom imenovanju: „Postoji samo jedno mjesto za Jahju Sinvara, i to pored Mohameda Deifa i ostalih terorista 7. oktobra.

'To je jedino mjesto koje spremamo i namjeravamo za njega'.

Izvor: Prinstcreen Youtube

Najava Sinvara kao novog lidera Hamasa dolazi u posebno nestabilnom trenutku.

Strahovi od šireg regionalnog rata veći su nego ikad, jer Iran obećava osvetu Izraelu zbog Hanijevog ubistva, a libanski Hezbolah prijeti da će uzvratiti zbog izraelskog ubistva jednog od njegovih glavnih komandanata u vazdušnom napadu na Bejrut prošle nedelje.

Hamas je objavio kratku izjavu o njegovom imenovanju koja glasi: „Islamski pokret otpora Hamas objavljuje izbor komandanta Iahia Sinvara za šefa političkog biroa pokreta, koji će naslijediti mučenika komandanta Ismaila Haniieha, neka mu se Bog smiluje.'

Čak i prije njegovog imenovanja za političkog šefa Hamasa, za Sinvara se govorilo da je pravi donosilac odluka palestinske grupe i glavni arhitekta 7. oktobra zajedno sa pokojnim vojnim šefom Mohamedom Deifom, za kojeg Izrael tvrdi da je eliminisao u štrajku prošlog mjeseca.

Dok je njegov prethodnik Haniieh viđen kao vodeći predstavnik Hamasa na međunarodnoj sceni i igrao je direktnu ulogu u pregovorima o prekidu vatre u Gazi preko američkih, katarskih i egipatskih pregovarača, Sinvar je zadržao kontrolu nad svakodnevnim operacijama grupe u Gaze, gdje je boravio od 7. oktobra.

Kao rezultat toga, on nije viđen u javnosti od napada, zatvoren u tunele i obezbjeđene komplekse pod zemljom kako bi se izbegla prijetnja izraelskim napadima.

Opsesivan, disciplinovan i diktatorski, žilavi, sjedokosi 61-godišnjak jedan je od najtvrdokornijih elemenata Hamasa i čini se da je pakleno spreman da nastavi borbu protiv Izraela, iako skoro 40.000 njegovih sunarodnika i žena leži mrtvi sa desetinama hiljada drugih koji čame u gladi, bolesti i beskućnicima.