Svijet

ŽESTOKI VAZDUŠNI UDARI NA RUSIJU: Šalju rezervne snage u pomoć, traže se davaoci krvi

Autor Nevena Davidović

U borbama koje su izbile juče je poginulo pet osoba.

Izvor: X/@Maks_NAFO_FELLA/Screenshot

Ukrajinske snage nastavile su i danas vazdušne napade na rusku pograničnu oblast Kursk, a odbrambeni sistemi su tokom noći uništili četiri bespilotne letjelice, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, dan nakon što je Moskva optužila Ukrajinu da gađa to područje oklopnim oružjem.

Ministarstvo je poslalo rezervne snage da pomognu u odbijanju stotina ukrajinskih boraca uz podršku tenkova, u jednom od najvećih kopnenih upada na rusku teritoriju tokom rata. Situacija se može kontrolisati, rekao je Aleksej Smirnov, vršilac dužnosti guvernera jugozapadnog regiona Rusije, u objavama na Telegramu.

Sve službe hitne pomoći su u "visokoj pripravnosti", rekao je on, pozivajući ljude da daju krv kako bi popunili medicinske zalihe. Ukrajinski napad na rusku oblast Kursk je još jedan "teroristički" napad na civile, izjavila je zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, a prenosi državna novinska agencija RIA.

"Ovo je još jedan teroristički akt. On je jasno usmjeren protiv mirnog stanovništva, protiv civilnog stanovništva", rekla je Zaharova za ruski radio Sputnjik, prenosi agencija. Region je bio pod desetak upozorenja o vazdušnim napadima u posljednja 24 sata, navodi se u objavama Smirnova.

U borbama koje su izbile juče je poginulo pet osoba, uključujući dvije ekipe hitne pomoći, a najmanje 20 je ranjeno, uključujući šestoro djece, saopštili su ruski zvaničnici. Ukrajina nije dala zvaničan komentar, iako je bilo dokaza o nekoj vojnoj akciji na njenoj strani granice. I Kijev i Moskva kažu da njihovi napadi nisu usmjereni na civile.

Ukrajina redovno ispaljuje rakete na rusku teritoriju i zna kako da pogodi mete duboko unutar Rusije pomoću dronova velikog dometa, ali pješadijski napadi su rijetki. Snage koje sebe opisuju kao dobrovoljačke paravojne formacije koje se bore na strani Ukrajine nanijele su minimalnu štetu u velikom upadu u djelove Belgorodske i Kurske oblasti ove godine, ali svrha napada ostaje nejasna.

Ukrajinski generalštab juče nije pomenuo nikakvu ukrajinsku ofanzivnu operaciju unutar Rusije. Prema objavama na zvaničnim ruskim nalozima na društvenim mrežama, do 300 ukrajinskih boraca, uz podršku tenkova, napalo je pogranične trupe na dva mjesta u Kursku - Nikolajevo-Darino i Olešno.

Nuklearna elektrana radi bez problema

Zvaničnici su rekli da je napadnut i pogranični grad Suja, a Smirnov je rekao da je ukrajinski dron udario u vozilo hitne pomoći izvan grada, ubivši vozača i bolničara i ranivši doktora. Jedan pravoslavni sveštenik rekao je da je ukrajinsko granatiranje zapalilo crkvu i druge zgrade velikog manastira u blizini Suje, ali niko nije povrijeđen.

Postoji i nuklearna elektrana u regionu Kursk, ali Smirnov je rekao da elektrana radi bez problema. Ruski PVO sistem uništio je i tri bespilotne letjelice koje je Ukrajina lansirala iznad Belgorodske oblasti i po dva iznad Voronješke i Rostovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U regionu Voronjež, nekoliko stotina kilometara južno od Moskve, dronovi su oštetili nekoliko stambenih zgrada i automobila, rekao je guverner regiona na Telegramu. Glavni vojni napori Ukrajine usmjereni su na potiskivanje ruskih vojnih snaga koje kontrolišu skoro petinu njene teritorije. Ruske snage su postigle niz postepenih uspjeha u proteklih šest mjeseci.