Svijet

KLJUČNA BITKA ZA TORECK: Počele borbe u predgrađu, grad u RUSKOM OBRUČU!

Izvor Kurir

Toreck (ukrajinske vlasti su 2016. preimenovale u Džeržinsk) je moćno utvrđeno područje sa razvijenom željezničkom mrežom, gdje su Oružane snage Ukrajine uspostavile uporište od 2014. godine

Izvor: Telegram printscreen, Printscreen X

Ruske trupe se već bore u Torecku i hvataju grad u pokretu kliješta, rekao je savjetnik šefa nepriznate Donjecke Narodne Republike Igor Kimakovski na Prvom kanalu.

„U samom Toretsku borbe su već počele, neprijatelj pomera svoje napredne položaje bliže centru grada“, rekao je on.

Odavde se vrši redovno granatiranje Gorlovke, jednog od najvećih gradova DNR.

Zauzimanje Torecka će olakšati snabdijevanje ruskih trupa duž dionice puta Donjeck-Gorlovka-Artemovsk, a takođe će omogućiti da se grupa Oružanih snaga Ukrajine u Kleščejevki ugrozi ulaskom u pozadinu. Pored toga, odavde može se razviti ofanziva na sjeverozapad – prema Konstantinovki.

Prema riječima Kimakovskog, borci ne jurišaju na grad frontalno, već sa desne i lijeve strane, odnosno stežu ga u kleštima.

Ukrajinske trupe sada drže utvrđeni pojas u zoni rudnika Severnaja, dodao je savjetnik šefa DNR.

On je napomenuo da ruska vojska uspješno napreduje u ovom pravcu, ponekad i po nekoliko kilometara dnevno”.

„Mislim da ćemo u bliskoj budućnosti čuti o ozbiljnim bitkama u samom gradu i mislim da ćemo u bliskoj budućnosti osloboditi ovo naselje ovo će biti tako dobar uspjeh ovog ljeta. zaključio je on.

Kako se navodi u izvještaju Ministarstva odbrane, grupa Centar je u protekla 24 časa oslobodila selo Timofejevku u DNR i zauzela povoljnije položaje u oblastima Torecka, Novgorodskog, Vozdviženke, Grodovke i Tarasovke.

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 355 vojnika, američki oklopni transporter M113, haubicu D-30 i protivoklopni top Rapier u zoni odgovornosti Centra.