Svijet

RUSKA OSVETA ZA OBARANJE HELIKOPTERA: Avijacija uništila dva ukrajinska PVO sistema Buk-M1 (VIDEO)

Izvor Kurir

Na ruskim izvorima vijesti počeo je da se širi video-snimak koji su snimili lokalni stanovnici, a koji je zabilježio vazdušne udare u regionu Kursk.

Izvor: PrintScreen Twitter

Na snimku se vidi vojni avion na nebu i automobil sa gorivom koji gori pored puta. Ovi događaji su se desili tokom pokušaja ukrajinskih oružanih snaga (OSU) da probiju teritoriju Kurske oblasti.

Ranije je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov potvrdio informacije o pokušajima Oružanih snaga Ukrajine da probiju u region.

On je istakao da su ruske snage preduzele sve neophodne mere da odbiju napad. Smirnov je takođe pozvao lokalne stanovnike da ostanu mirni i vjeruju samo zvaničnim izvorima informacija.

Federalna služba bezbjednosti (FSB) Rusije saopštila je da su Oružane snage Ukrajine izvršile „oružanu provokaciju“ na granici sa Kurskom oblasti. Predstavnici FSB su primetili da su granatirana pogranična naselja, što je izazvalo zabrinutost lokalnog stanovništva.

Prema izjavama FSB, oružana provokacija se dogodila ujutru 6. avgusta 2024. godine. Ukrajinske snage su koristile različite tipove oklopnih vozila, uključujući tenkove, i pokušale su da djeluju u malim grupama, napredujući prema naseljima Gončarovka i Kurilovka.

Međutim, ruski graničari i Oružane snage Rusije uspjele su da odbiju napad i zaustave napredovanje ukrajinskih diverzanata.

Ukrajinski diverzanti koristili tenkove i oklopna vozila

Usled borbi uništeno je nekoliko oklopnih vozila. Ukrajinske snage su pokušale da deluje u malim grupama u Sudžanskom okrugu, krećući se prema naseljima Gončarovka i Kurilovka.

Prema zapadnim izvorima, ukrajinske diverzantske grupe su koristile tenkove i oklopna vozila, uključujući i elemente ukrajinske 22. mehanizovane brigade i vjerovatno američki Stryker iz 82. vazdušno-jurišne brigade.

Graničari su zajedno sa pridruženim jedinicama Oružanih snaga Rusije preduzeli mjere za odbijanje oružanog napada. Kao rezultat operativnih dejstava, bilo je moguće sprečiti dalje napredovanje ukrajinskih snaga na rusku teritoriju. Međutim, situacija je i dalje napeta i aktivna neprijateljstva se nastavljaju.

Ranije su ruski izvori vijesti javili da su Oružane snage Ukrajine ostale bez 20 poginulih i oko 50 ranjenih boraca.

Rusi uništili 2 ukrajinska PVO sistema Buk-M1 u Sumskoj oblasti

Ukrajinski informativni resursi objavili su fotografiju na kojoj vidimo pad ruskog helikoptera Ka-52.

Dok su mediji i Telegram kanali Ukrajine sa entuzijazmom u informativni prostor izlazili sa informacijama o uspjesima Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti Rusije, na internetu su se pojavili snimci uništenja ukrajinskih PVO sistema.

Štaviše, u Sumskoj oblasti Ukrajine su uništena odjednom dva sistema PVO Buk-M1, koji su štitili jurišne grupe diverzanata na ruskoj granici od strane vazdušnih napada Vazdušno-kosmičkih snaga.

Proces uništavanja para sistema protivvazdušne odbrane dokumentovala je ruska bespilotna letjelica koja je vršila nadzor.

Pored toga, rusko Ministarstvo odbrane distribuiralo je snimke uništavanja vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine na granici Kurske oblasti.

Ukrajinske snage su pretrpjele značajne gubitke u ljudstvu i tehnici, nakon čega su se povukle. Diverzanti takođe nisu dobili priliku da se učvrste u blizini granice i morali su da se povuku dublje na ukrajinsku teritoriju.

Jedino logično objašnjenje za pokušaje diverzantskih upada Kijeva u regionu Kursk bi moglo biti odvlačenje pažnje sa drugih tačaka sukoba i rastezanje ruskih snaga.

Podsjetimo, ukrajinske snage su u defanzivi i lošoj poziciji na drugim sektorima fronta, gdje polako ali sistematično gube selo za selom.

Još jedan motiv može biti marketinška pobjeda ili čak psihološki pritisak na mještane, međutim, to se do sada pokazalo izuzetno skupo, međutim, ostaje da vidimo šta je zaista u planu i šta će se dešavati.

Ograničena operacija bi mogla da postigne ograničene ciljeve, ali ambicioznija operacija nosi daleko veće rizike.

Malo je vjerovatno da će ova operacija imati značajan uticaj na tok rata, a prethodne prekogranične operacije nisu imale ozbiljne unutrašnje političke posledice po Putina, već su samo donijele Kijevu gubitak dodatnih teritorija, brojnih sela u Harkovskoj oblasti.