Svijet

"Takvo oružje nije nikad korišćeno, to je kao udar munje u zgradu" Iran glavnom savezniku poslao strašno oružje

Autor Aleksandar Blagić

Iran je Hezbolahu obezbijedio specijalno oružje koje uništava komunikacione sisteme i gasi radare.

Izvor: Sepahnews / Zuma Press / Profimedia

Iran je obezbijedio Hezbolahu specijalno elektromagnetno naoružanje koje može da onesposobi komunikacione sisteme i da ugasi radare, piše "Jerusalem Post". Rotem Mej-Tal, generalni direktor Asgard Systems kompanije koja razvija vojnu tehnologiju za izraelsku odbrambenu industriju, otkrio je sve detalje ovog oružja za "Jerusalem Post".

"Opisivanje elektromagnetnog naoružanja je kao da govorite o nečemu što niko nikada nije vidio, ali svi razumiju da postoji i da je prisutno u stvarnosti—u našem slučaju, na geopolitičkoj i vojnoj šahovskoj tabli Bliskog istoka. U suštini, zamislite da munja udari u zgradu u kojoj živite, ne pogađajući gromobran ili antenu, već cijelu zgradu, uzrokujući da svi električni paneli, bojleri, vodovodni i električni sistemi, kućni aparati, računari, televizijski sistemi, pa čak i medicinski sistemi za spašavanje života prestanu da rade. To je kao nestanak struje, ali u ovom slučaju, sistemi mogu da izgore iznutra kao kod električnog kratkog spoja. Sumnjam da je prijetnja više fokusirana na baze, strateške objekte, sisteme desalinizacije i izraelsku elektroenergetsku mrežu. Međutim, nemoguće je precizno reći, jer takvo oružje nikada nije korišćeno u istoriji, tako da nema izvora ili referenci iz kojih bi se učilo", rekao je Mej-Tal.

Potom je govorio kako ovo oružje funkcioniše. Novinar je upitao da li djeluje kao električni talas ili kao konvencionalna municija i rakete.

"Fizika je ista na bilo koji način na koji odluče da koriste takvu sposobnost, ali sumnjam da će model vjerovatno biti u formi niskoleteće bespilotne letjelice. Slično napadu Huta sa unapređenim Samad 3 dronom, koji je prošlog vikenda pogodio blizu američke ambasade u Tel Avivu, samo umjesto kinetičke bojeve glave sa barutom, prednji dio bespilotne letjelice može biti naoružan mehanizmom za aktiviranje elektromagnetnog impulsa (EMP), koji se aktivira tokom leta i emituje EMP pri kontaktu sa ciljem. Ali opet, to je uglavnom spekulacija, jer do danas nema dokumentacije o upotrebi takvog oružja ili tehnologije", dodao je Mej-Tal.

Na kraju razgovora govorio je o tenzijama na Blistom istoku i mogućoj eskalaciji. Dao je primjer moći ovog naoružanja da ni "bubašvabe" ne bi preživjele.

"Po mom ličnom mišljenju, ne samo da je ovo eskalacija na mapi potencijalnih pretnji, već treba da se smatra bliskom prijetnji nekonvencionalnog oružja. Kao što nijedna suverena zemlja ne bi tolerisala prijetnju nekonvencionalnog oružja, isto važi i ovdje. To je zato što 2024. godine elektronski procesori upravljaju i operišu svim vitalnim sistemima u državi Izrael — infrastrukturom, medicinskim sistemima, bezbjednosnim i vojnim aplikacijama. Pomislite na analogiju iz 1960-ih koja opisuje da bi u nuklearnoj eksploziji samo bubašvabe preživjele.

U istom duhu, u elektromagnetnom napadu, 'bubašvabe' (nadimak za elektronske komponente u električnim krugovima) neće preživjeti ovog puta. To će uticati na sve nas u našem svakodnevnom životu i u pripravnosti za hitne slučajeve. Kao u pokeru, kada neko podiže ulog na stolu, svi prestanu sa svim i gledaju ga u oči da razumiju njegov sledeći potez ili da li blefira. Mislim da treba da ih gledamo u oči", zaključio je Mej-Tal.