Svijet

Napadnut Izrael: Rakete i dronovi zasuli zemlju, odjekuju sirene

Autor Nevena Davidović

Napadnut je sjeverni dio Izraela.

Izvor: X/@HadiNasrallah/@Megatron_ron/Screenshot

Hezbolah je pokrenuo seriju raketnih napada i napada dronovima na sjeverni Izrael i upozorio da dugo očekivana odmazda za ubistvo glavnog komandanta prošle nedelje tek predstoji.

Hezbolah je saopštio da je lansirao roj dronova na dvije vojne lokacije u blizini Akre na sjeveru Izraela, kao i da je napao izraelsko vojno vozilo na drugoj lokaciji.

Izraelska vojska je saopštila da je identifikovano više neprijateljskih dronova koji su došli iz pravca Libana i da je jedan presretnut.

Izraelski medicinski zvaničnici rekli su da je sedam osoba prevezeno u bolnicu, južno od priobalnog grada Naharije, od kojih je jedna u kritičnom stanju.

Rastu strahovi da bi na Bliskom istoku mogao da izbije potpuni rat nakon obećanja Hezbolaha da će se osvetiti za ubistvo komandanta Fuada Šukra, kao i Irana da će odgovoriti na prošlonedeljno ubistvo Ismaila Hanijea, vođe Hamasa.

Izvor Hezbolaha rekao je Rojtersu da "odgovor na ubistvo komandanta Fuada Šukra još uvijek nije stigao".

Hezbolah i izraelska vojska su poslednjih 10 mjeseci razmjenjivali vatru uporedo sa ratom u Gazi, a udari su uglavnom bili ograničeni na pogranični dio.

Izrael je prošle nedelje ubio Šukra, najvišeg vojnog komandanta Hezbolaha, u napadu na uporište te grupe u južnom predgrađu libanske prestonice.

Lider Hezbolaha, Sajed Hasan Nasralah, obećao je osvetu, ali je rekao da će odgovor biti "proučen".