Svijet

KO SU NAJVEĆI GUBITNICI BERZANSKOG KRAHA: Ovi milijarderi su izgubili veliki novac, MINUS NA RAČUNIMA OGROMAN

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Pad globalne berze izbrisao je milijarde dolara iz neto vrijednosti najbogatijih ljudi na svijetu, pošto su akcije vezane za najvrjednije kompanije na planeti i najbogatije milijardere pretrpjele najveće gubitke.

Izvor: Profimedia

Kako je ukupna tržišna vrijednost sedam veličanstvenih američkih tehnoloških kompanija — Amazon, Apple, Facebook matična Meta, Google matična kompanija Alphabet, Microsoft, Nvidia i Tesla — opala za više od 1 trilion dolara, tako je opala i neto vrijednost milijardera povezanih sa vještačke inteligencije srećne firme.

Predsedavajući i suosnivač Amazona Džef Bezos zabilježio je najveći jednodnevni gubitak od bilo kog milijardera koji je pratio Forbsov tragač neto vrijednosti u realnom vremenu, pošto su dionice maloprodaje pale za više od 5%, zbog čega je Bezosovo bogatstvo palo za 8 milijardi dolara na 179 milijardi dolara do 10:15 EDT.

Izvršni direktor Nvidije, Jensen Huang, bio je drugi najveći gubitnik milijardera, pošto su akcije njegovog AI poluprovodničkog čipa porasle za oko 7%, zbog čega je bogatstvo najvećeg pojedinačnog akcionara Nvidije Huanga palo za 7,9 milijardi dolara na 87 milijardi dolara.

Sljedeći je bio izvršni direktor kompanije Meta Mark Zakerberg, čija je neto vrijednost opala za 7 milijardi dolara na 164 milijarde dolara, zatim predsjednik kompanije Oracle Lari Elison, čije je bogatstvo palo za šest milijardi dolara na 159 milijardi dolara, i izvršni direktor Tesle i najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk, čija je neto vrijednost opala za 6 do 221 milijardu dolara, dok su akcije Tesle dostigle preko 5%.

Milijarderi povezani sa ostalih veličanstvenih sedam kompanija, koje su manje uključene u svakodnevne operacije, takođe su zabilježile ogromne gubitke na papiru: suosnivači Gugla Sergej Brin i Lari Pejdž osiromašili su više od 4 milijarde dolara, suosnivač Majkrosofta Bil Gejts i bivši izvršni direktor Majkrosofta Stiv Balmer su pretrpjeli Gubitak od 3 milijarde i 4 milijarde dolara, a Loren Pauel Džobs, udovica suosnivača Apple-a Stiva Džobsa, izgubila je oko 580 miliona dolara.

Ponedjeljak je bio loš dan za neto vrijednosti mnogih milijardera koji nisu vezani za veličanstvenih sedam usred globalne rasprodaje akcija. Legendarni investitor Voren Bafet izgubio je 4 milijarde dolara, najbogatiji čovjek Evrope Bernar Arno osiromašio je 3 milijarde dolara, a najbogatiji čovjek Azije Mukeš Ambani izgubio je 4 milijarde dolara jer su se neto vrijednosti mnogih akcionara u javnim preduzećima, velikim i malim, poremetile. Japanski berzanski indeks Nikkei zabilježio je u ponedjeljak svoj najgori dan u skoro 40 godina, pao je za 12%, evropski Stokk 600 je pao za više od 2%, a američki S&P 500 oslabio je za više od 3% kako je globalna zabrinutost oko ekonomskog rasta porasla.