Svijet

SVIJET GLEDA NA BLISKI ISTOK, A RUSI NAORUŽAVAJU IRANCE! Moćni PVO sistemi već stigli u Teheran?

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Iranski zvaničnici kažu da je Rusija počela da isporučuje Iranu naprednu protivvazdušnu i radarsku opremu nakon što je Teheran zatražio oružje od Kremlja, izvestio je u ponedeljak Njujork tajms.

Izvor: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Youtube/Flags of the World Official

Dok su lokalni iranski mediji objavili da je Teheran zatražio opremu, jedan pripadnik Korpusa čuvara islamske revolucije (Revolucionarne garde) i drugi zvaničnik potvrdili su za američki list da ne samo da je zahtјev upućen, već da su isporuke počele.

Već danima se očekuje direktan napad Irana na Izrael, u znak osvete za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu.

Iran kaže da Izrael mora biti "kažnjen" zbog ubistva lidera Hamasa i obećao je da će preduzeti mјere, izazivajući zabrinutost da bi odgovor mogao da nemirni Bliski istok približi sveopštem ratu.

Hezbolah je takođe zaprијetio da će napasti Izrael iz Libana nakon ubistva vojnog vođe Fuada Šukra u prošlonedeljnom napadu u blizini Bejruta, za koji je Izrael preuzeo odgovornost.

Izrael je rekao da je spreman da se brani i da će uzvratiti na svaku agresiju. Prema pisanju izraelskog portala Inet, na sastanku u nedelju, premijer Benjamin Netanjahu je sa šefovima bezbјednosnih službi razgovarao o opciji preventivnog udara na Iran kako bi se sprečio direktan napad. Ministar odbrane Joav Galan je u ponedeljak rekao da zemlja mora biti spremna da brzo krene u ofanzivu u slučaju iranskog napada.

U izvјeštaju Tajmsa nije navedeno koju opremu je Iran zatražio od Rusije ili šta je isporučeno. Iran već ima ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-300.

Iran je u aprilu izveo veliki napad na Izrael u znak osvete za ubistvo visokorangiranog komandanta u napadu u Siriji.

Iranski državni mediji objavili su da je novi predsјednik zemlje Masud Pezeškijan rekao Sergeju Šojguu da je Teheran odlučan da proširi odnose sa svojim "strateškim partnerom Rusijom".

Rusija je među zemljama koje su bile uz iransku naciju u teškim vremenima - rekao je Pezeškijan Šojguu, sekretaru ruskog savјeta bezbјednosti.

U daljim komentarima objavljenim tokom sastanka sa Šojguom, Pezeškijan je rekao da su izraelske "zločinačke akcije" u Gazi i ubistvo Hanijea u Teheranu prošle nedelje "jasni primeri kršenja svih međunarodnih zakona i propisa".

Zajednički stavovi Irana i Rusije "u promovisanju multipolarnog sveta sigurno će dovesti do veće globalne bezbednosti i mira", rekao je Pezeškijan.