Svijet

KO STOJI IZA NEMIRA U VELIKOJ BRITANIJI? Vođa ekstremista pobjegao iz zemlje i POZIVA NA JURIŠE

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Velike nerede širom Velike Britanije podstakli su aktivisti krajnje desnice koji su širili mržnju i dezinformacije na društvenim mrežama nakon brutalnog ubistva tri djevojčice u plesnoj školi!

Uviđaj posle eksplozije u Liverpulu
Izvor: Youtube printscreen/Sky news

Mnoge dezinformacije potekle su prema navodima Dejli mejla sa anonimnih naloga na Telegramu i TikToku koje su zatim masovno dijelili vođa stranke "Reclaim" Lorens Foks i desničarski ekstremista Tomi Robinson (41) koji ima skoro milion pratilaca na društvenoj mreži X.

Robinson, koji je osnivač Lige za odbranu engleske, postavio je u subotu u 15.50 sati snimak sukoba u Stouku i tvrdio da su dvojicu demonstranata navodno izboli muslimani. Post je pregledan dva miliona puta, međutim, dva sata kasnije policija je saopštila da je informacija lažna.

Robinson je potom u 22.23 sati objavio fotografiju nepoznatog muškarca.

Musliman izbo najmanje tri žene u Stirlingu... Uvjek ciljaju na žene. Hoće li (britanski premijer) Kir Starmer pričati o ovome - napisao je Robinson.

Policija je malo kasnije saopštila da je i ta vijest lažna.

Robinson je inače trebalo da se pojavi na sudu zbog navodnih postupaka za nepoštovanje suda prošlog ponedeljka, ali je pobjegao iz Velike Britanije dan ranije i izdat je nalog za njegovo hapšenje. Sada se nalazi u kiparskom odmaralištu kod Aja Nape gde prema navodima Dejli mejla noć košta oko 450 eura.

Svi ste bili upozoreni. Imamo slobodu ili imamo islam! Ne možete imati oboje - napisao je Robinson iz Aja Nape.

Robinson, čije je pravo ime Stiven Džeksli-Lenon, objavio je samo u subotu više od 100 objava na društvenoj mreži X. Objavio je i snimak tuče između dvije grupe demonstranata.

Muslimanske rulje trče centrom Šefilda i nasumično napadaju bijelce - napisao je Robinson i nešto kasnije dodao da je plan vlasti da odgovornost za nasilje pripišu njemu.

Lorens Foks je u petak postavio spisak desetina nasilnih dela za koje je tvrdio da su ih počinili imigranti pod naslovom. Među njima je bila i tvrdnja da su dvojica Somalijaca pretukla ženu na smrt dok je šetala psa u Safolku. Policija je saopštila da je informacija lažna.

Neredi su počeli, podsjetimo, nakon dezinformacija da je za brutalno ubistvo tri djevojčice u plesnoj školi u Sautportu odgovoran migrant.

Vlasti su pokušale da spriječe haos i saopštile da je za masakr osumnjičen Aksel Rudakubana (17) koji je rođen u Kardifu od roditelja iz Ruande, međutim, talasi nasilja ne prestaju.