Svijet

IRAN ĆE UDARITI NA IZRAEL SA 12 LOKACIJA: Sprema se haos, primijećeno kretanje opasnih lansera

Autor Nevena Davidović

Iran je spreman da napadne Izrael, to je potvrdio i ministar spoljnih poslova Izraela.

Izvor: Profimedia

Iran je odlučio da napadne Izrael, rekao je u ponedeljak ministar spoljnih poslova Izraela, Izrael Kac. Pitanje početka iranske odmazde prema Izraelu zbog ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu samo je pitanje časa, tvrde američki izvori koji su upozorili Tel Aviv da se spremi za ovakav scenario.

Zapadni obavještajni izvori rekli su za Skaj njuz Arabiju da imaju dokaze da Iran planira da napadne Izrael na jevrejski praznik Tiša Baev, ali odgovor na pitanje kada bi napad zaista mogao da se dogodi niko zasigurno ne zna.

Poslednjih nekoliko dana, SAD su primijetile kretanje lansera raketa u Iranu, što ukazuje na spremnost za potencijalni napad, rekli su američki zvaničnici za "Vol strit džurnal" u ponedeljak, prenosi Jerusalim post.

Očekuje se da će potencijalni napad Irana na Izrael uključiti balističke i krstareće rakete pored dronova lansiranih iz zapadnog dela Irana, navodi se u izveštaju koji je ranije ove nedelje objavio istraživački centar Alma.

Alma navodi 12 mogućih lokacija za lansiranje koje mogu koristiti snage iranske revolucionarne garde (IRGC) i iranska vojska u slučaju napada, uključujući Tabriz, Kermanšah, Koramabad i Dezful.

Očekuje se da će se lansiranja, prema podacima ovog istraživačkog centra, izvršiti preko mobilnih lansera sa otvorenih površina pored podzemnih baza. Nedostatak prostora u takvim bazama može uticati na broj lansiranja koja se mogu izvesti.

Podsjetimo, Iran je u noći između 13. i 14. aprila napao Izrael kao odgovor na ubistvo komandanta IRGC-a Mohameda Reze Zahedija, koji je stradao u napadu u Siriji ranije u aprilu.

Iran je tada pokrenuo oko 300 vazdušnih napada, ispalivši krstareće i balističke projektile, ali i dronove, od kojih je 99 odsto izraelska PVO oborila.