Svijet

HITAN SASTANAK MUSLIMANSKIH ZEMALJA: Svih 57 ČLANICA OIC sjutra u Saudijskoj Arabiji, UVOD U NAPAD NA IZRAEL?

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Hitan sastanak ministara spoljnih poslova članica Organizacije islamske saradnje (OIC), na zahtev Irana i Pakistana, trebao bi se održati sutra u Saudijskoj Arabiji

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Hitan sastanak ministara spoljnih poslova članica Organizacije islamske saradnje (OIC), na zahtev Irana i Pakistana, trebao bi se održati sutra u Saudijskoj Arabiji, sjedištu OIC-a, dok Iran razmatra svoj odgovor na ubistvo čelnika Hamasa u Teheranu.

Sastanak, koji su, kako je potvrdilo Iransko ministarstvo spoljnih poslova, zatražili Iran i Pakistan, održaće se u obalskom gradu Džedi i biće fokusiran na ubistvo Ismaila Hanije, kršenje iranskog suvereniteta i odgovor Irana, sa potencijalom za povećanje sankcija protiv Izraela. Kako je saopštila islamska organizacija, razgovaraće se i o tekućim kršenjima protiv palestinskog naroda, posebno u Pojasu Gaze. Lideri Zaliva osudili su akcije Izraela, pozivajući Iran da pokaže uzdržanost. Sastanak su zatražili Iran i Pakistan.

"Kao jedan od najsnažnijih pristalica Palestine, Pakistan je uvijek bio na čelu u podizanju glasa na svim međunarodnim forumima, uključujući OIC", saopštio je kabinet pakistanskog ministra spoljnih poslova i zamjenika premijera Išaka Dara, kojim je potvrdio svoj dolazak.


OIC, koji broji 57 islamskih članica, predstavlja se kao glas muslimanskog svijeta. Za razliku od Arapske lige, nešto manje organizacije, OIC takođe uključuje uticajne nearapske države, među kojima su Iran, Pakistan i Turska.

Nakon ubistva Ismaila Hanijea, vođe palestinske islamističke militantne grupe Hamas, i Fuada Šukra, vojnog zapovjednika Hezbolaha u Libanu prošle nedjelje, opasnost od ozbiljnog rata na Bliskom istoku nastavlja da raste. Iran, Hezbolah i Hamas najavili su osvetu Izraelu.