Svijet

KOLAPS NA BERZI U JAPANU! Akcije dramatično pale, zabilježen istorijski gubitak

Autor Aleksandra Virijević

Glavni japanski berzanski indeks Nikei 225 pao je gotovo 13 odsto.

Izvor: Profimedia

Japanske akcije u ponedjeljak su pretrpjele svoj najveći dnevni gubitak od 1987. godine, jer su strahovi od usporavanja američke ekonomije izazvali šok talase na globalnim tržištima. Investitori, zabrinuti da je američka privreda u lošijem stanju od očekivane, prodali su veliku količinu akcija.

Indeks vodećih akcija u Tokiju, Nikkei 225, izgubio je nevjerovatnih 4.451 poen, što je najveći pad poena u istoriji. Prema uobičajenijoj, procentualnoj mjeri, indeks je pao za više od 12 posto, prema Rojtersu, to je njegov najveći jednodnevni pad od oktobra 1987. godine. Ovaj pad je doveo do ukupnog gubitka Nikkei-a od 25 posto od početka jula.

Strahovi od naglog usporavanja američke ekonomije povećali su očekivanja da će Federalne rezerve morati značajno da smanje kamatne stope. U trenutku kada Banka Japana povećava svoje kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, to povećava vrijednost jena u odnosu na američki dolar i čini akcije japanskih kompanija koje zavise od izvoza manje privlačnim.

Istovremeno, tehnološke akcije trpe zbog kombinacije mješovitih zarada i rastućeg skepticizma među nekim investitorima u vezi sa velikim publicitetom oko vještačke inteligencije.

"Sva pažnja je usmjerena na efekat zaraze ovog agresivnog 'medveđeg' napada, naglašenog strahovima od teškog prizemljenja u SAD i ozbiljnog kraha na tržištima Tokija, koji sada djeluju kao samoodržavajući," rekao je Stiven Ines, upravljački partner u SPI Asset Management.

Trgovanje je bilo obustavljeno na kratke periode u Japanu i Južnoj Koreji jer su se više puta aktivirali "sigurnosni prekidači" dizajnirani da spriječe paničnu prodaju. Volatilnost se proširila na druga tržišta u Aziji i Evropi, a američki terminski ugovori na akcije oštro su pali preko noći. Terminski ugovori na Nasdaq pali su za četiri posto. Terminski ugovori na Dow i S&P 500 pali su za 1,5 posto odnosno 2,3%.

Globalni kolaps

Indeks Stoxx Europe 600, regionalni pokazatelj, pao je za 2,5 posto u jutarnjem trgovanju. U posljednjih pet dana pao je za šest posto, dostigavši najniži nivo od februara. Mohit Kumar, ekonomista u Jefferiesu, rekao je da je veliki pokretač nedavnih tržišnih kretanja bila prethodna entuzijastična kupovina.

"Američke akcije, posebno tehnološki sektor, bile su prekomjerno zastupljene i bilo je potrebno očistiti dio te pjene", napisao je u bilješci u ponedjeljak.

Taiwanov Taiex završio je dan sa padom od 8,4%, što je njegov najgori dan ikada, dok je južnokorejski Kospi završio 8,8% niže. Australijski S&P/ASX 200 izgubio je 3,7%. Hongkonški Hang Seng indeks i kineski Shanghai Composite pali su za 2,3% odnosno 1,3%.

Volatilnost u Japanu počela je prošle nedjelje, kada je Banka Japana povećala kamatne stope po drugi put ove godine i najavila planove za smanjenje kupovine obveznica. Trgovci očekuju još povećanja kamatnih stopa kasnije ove godine dok centralna banka pokušava da obuzda inflaciju. Nikkei je zatvorio sa padom od 5,8 posto u petak, dok su trgovci brinuli o uticaju jačeg jena na japanske kompanije. Rastući jen bi naštetio izvoznicima i kompanijama sa prihodima iz inostranstva.

Brzo jačanje japanske valute takođe je primoralo mnoge učesnike na tržištu da odustanu od trgovinske strategije "yen carry trade", koja je bila veoma popularna. Sa kamatnim stopama koje su decenijama bile izuzetno niske u Japanu, mnogi investitori su pozajmljivali jeftin novac tamo prije nego što bi ga konvertovali u druge valute kako bi investirali u imovinu sa većim prinosima. Prošle nedjelje, jen je skočio skoro pet posto, u odnosu na dolar. U ponedjeljak je dodatno ojačao, porastavši za 2,2 posto i trgovao se po kursu od 143,3 jena za jedan američki dolar.

Ines je rekao da je "snažniji" jen pokrenuo globalno povlačenje "carry" trgovina. Odatle se tržišna previranja pretvorila u "potpunu lavinu", podstaknuta iznenađujuće agresivnim potezom Banke Japana, kineskom ekonomijom koja usporava i slabim zaradama američkih tehnoloških kompanija, dodao je.

Faktori koji su uticali na pad

U Sjedinjenim Državama, Amazon (AMZN) je u četvrtak izvestio o promašaju zarade za drugi kvartal i razočaravajućem vodiču za treći kvartal. Intel (INTC) je istog dana izvijestio o gubitku prihoda od 1,6 milijardi dolara u drugom kvartalu i najavio planove za smanjenje 15% radne snage kako bi smanjio troškove.

Američke akcije su već pale u petak, jer su razočaravajući podaci o zaposlenosti dodatno podstakli strahove da američka ekonomija slabi. Dow je završio 1,5 posto niže, S&P 500 je izgubio 1,8 posto, a Nasdaq Composite je pao za 2,4 posto. 

Ostala tržišta takođe pokazuju nestabilnost. U petak su cijene nafte dostigle najniže nivoe od januara. Cijene nafte su porasle sa naftom Brent popeo se za 1,65% i trgovao po 77,56 dolara po barelu. Američka nafta Vest Tekas Intermediate porasla je za 1,86% na 74,30 dolara.

Trenutno se krećući oko osmomjesečnih minimuma, cijene nafte su zabilježile određenu stabilnost za sada, uprkos pretnjama šireg sukoba na Bliskom istoku, prema Tomu Klozi, globalnom šefu energetske analize u Oil Price Information Service.

"Počevši od akcije Hamasa, 7. oktobra prošle godine, uglavnom vidimo apatiju kada je riječ o strahovima od šireg regionalnog rata na Bliskom istoku", rekao je.

Kriptovalute takođe nisu bile imune. Bitcoin je pao za više od 12 posto, na nešto manje od 53.000 dolara, prema Coindesku. Broj potrošnje domaćinstava u Japanu u junu je pokazao veći pad nego što se očekivalo iz godine u godinu, pa je realno opao za 1,4 posto. Prosječan mjesečni prihod po domaćinstvu realno je veći za 3,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.