Svijet

DEMONSTRANTI U BANGLADEŠU UPALI U ZATVOR: 500 zatvorenika pobjeglo, podmetnuli i požar! Haos se ne smiruje

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Izgrednici koji su upali u okružni zatvor u Šerpuru, na sjeveru Bangladeša omogućili su da iz zatvora pobjegne 500 zatvorenika.

Izvor: Printscreen/ twiter

Kako prenose lokalni mediji, demonstranti su motkama i oružjem izašli na ulice u popodnevnim satima usred policijskog časa.

U jednom trenutku, oni su upali u zatvor u oblasti Damdama-Kaliganj, razvalili zatvorsku kapiju i podmetnuli požar. Zbog napada na zatvor suspendovano je 77 zvaničnika, uključujući nadzornika i zatvorske čuvare.

Izgrednici su, takođe, zapalili različite ustanove i kancelarije u okrugu.

Policijski čas uveden je u cijeloj zemlji nakon sukoba policije sa demonstrantima u kojima je poginula najmanje 91 osoba, a stotine povrijeđene kada je policija upotrebila suzavac i gumene metke da rastera desetine hiljada demonstranata.

Protesti u Bangladešu su počeli prošlog mjeseca nakon što su studentske grupe zahtijevale ukidanje kontroverznog sistema za ograničavanje kvota za zapošljavanje u državnim poslovima, a protesti su prerasli u antivladine sa zahtjevom za ostavku premijerke Šeik Hasine Vazed koja je osvojila četvrti mandat u januaru na izborima koje je opozicija bojkotovala.

Vazed je podnijela ostavku i vojnim avionom otišla u Indiju.