Svijet

"IZBJEGAVAJTE NAŠ VAZDUŠNI PROSTOR": Sprema se veliki sukob na Blistom istoku?

Autor Vesna Kerkez

Iran je izdao obavještenje aviokompanijama da izbjegavaju njihov vazdušni prostor.

Izvor: Sepahnews / Zuma Press / Profimedia

Iran je izdao zvanično obaveštenje aviokompanijama da izbjegavaju njihov vazdušni prostor, javlja "Wall Street Journal". Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je u nedjelju tokom telefonskog razgovora ministrima spoljnih poslova grupe G7 da bi Teheran mogao da napadne Izrael u narednih 24 do 48 sati. 

Izrael je saopštio da je spreman za napad, a Sjedinjene Američke Države su se takođe oglasile i saopštile da će braniti Izrael.

Iran je donio odluku da napadne Izrael, rekao je danas izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac, piše izraelski dnevnik "Jerusalim post".

"Iran nas je obavijestio da namjerava da napadne Izrael", naglasio je Kac.

Prema pisanju lista, Izraelu je poruku Irana prenio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, koji je pozvao Kaca direktno, da mu objasni da je ovu informaciju dobio od vršioca dužnosti šefa iranske diplomatije Ali Bagerija.

U razgovoru koji je Bageri vodio sa ministrom spoljnih poslova Bahreina Abdulatif Bin Rašid Alzajanijem on je izrazio odlučnost njegove države da odgovori na ubistvo lidera političkog biroa palestinske militantne organizacije Hamas u Teheranu prošle sedmice.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad.

Tenzija na Blistom istoku nastala je nakon ubistva političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

Da podsjetimo, Iran je 2020. godine oborio ukrajinski avion kada je stradalo ukupno 176 osoba na letu. Taj napad dogodio se samo nekoliko sati nakon što je Amerika izvela napad u kojem je ubijen vrhovni iranski general Kasim Sulejmani.

U aprilu ove godine, Iran je ispalio više od 300 dronova i projektila na Izrael. Skoro 100 odsto dronova i projektila je oboreno, a važno je istaći da je Iran tada unapred obavestio diplomate o svojoj reakciji i time je dao vremena Izraelu i njegovom glavnom savezniku, Sjedinjenim Američkim Državama.