Svijet

RUSIJA I UKRAJINA OTVORILE NOVI FRONT VAN EVROPE! Krvava bitka počinje na mjestu gdje su Vagnerovci masakrirani

Autor Aleksandar Blagić

Pučistička vlada Malija saopštila je da prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom.

Izvor: social media / WillWest News / Profimedia

Pučistička vlada Malija saopštila je da prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom, piše francuski "Le Mond". Oni tvrde da ukrajinska služba bezbjednosti sarađuje sa pobunjenim Tuarezima iz Pokreta "Azavad" koji su krajem jula ove godine napravili zamku pripadnicima "Vagnera" i likvidirali ih.

Optužili su Kijev da pomaže "terorizmu i da ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Malija". Pučističku vladu Malija inače podržava Ruska Federacija zbog čega vojni stručnjaci smatraju da se sukob Rusije i Ukrajine djelimično preselio u Afriku.

Izvor: social media / WillWest News / Profimedia

Ko su Tuarezi?

Tuarezi iz Pokreta "Azavad" na sjeveru Malija proglasili su svoju državu Azavad. Nedavno su pobili oko 80 pripadnika "Vagnera" i oko 50 vojnika iz regularne vojske Malija.

Rusija i Mali zajedno su optužili Ukrajinu da pomaže Tuarezima. Portparol ukrajinske vojno-obavještajne službe GUR Andrij Jusov je na svom "Fejsbuk" profilu naveo da su "Tuarezi dobili sve neophodne informacije kako bi mogli da ostvare vojne uspjehe nad ruskim trupama".

Pariski list "Le Mond" navodi da ukrajinski instruktori obučavaju pobunjenike da koriste dronove. Neki komandanti Tuarega navodno su bili čak i u Ukrajini na obuci.

Sa druge strane, Rusija pomaže vojnoj hunti u Maliju - šalje im oružje i vojnike koji ratuju na njihovoj strani pod ingerencijom ruskog Ministarstva odbrane.