Svijet

BIVŠI OFICIR TAJNE POLICIJE OSTAJE DOŽIVOTNO U ZATVORU! Sud prelomio: Tereti se za ZLOČINE protiv čovječnosti

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Savezni sud Njemačke je danas odbio žalbu bivšeg visokog oficira sirijske tajne policije

Izvor: Profimedia

Savezni sud Njemačke je danas odbio žalbu bivšeg visokog oficira sirijske tajne policije Sirije Anvara Raslana na presudu kojom je kažnjen kao rukovodilac zlostavljanja pritvorenih u zatvorima tokom građanskog rat u Siriji. Anvar Raslan je osuđen na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovječnosti pred sudom u gradu Koblencu na zapadu Njemačke u januaru 2022. godine. Tu presudu su UN nazvale "istorijskom".

Savezni sud pravde saopštio je danas da nije našao "pravnu grešku na štetu optuženog" i odbacio "proceduralne prigovore".

U obrazloženju odluke navodi se da je Raslan bio zadužen za saslušavanje u objektu u Dumi, nedaleko od Damaska, poznatom kao Al-Khatib, ili ogranak 251, gdje su bili pritvoreni osumnjičeni opozicioni demonstranti gdje je nadgledao "sistematsko i brutalno mučenje" više od 4.000 zatvorenika od aprila 2011. do septembra 2012. godine, što je dovelo do smrti 58 ljudi.

Sudije su zaključile da postoje dokazi koji da je lično doveo do 27 smrti.

U februaru 2021. godine Eiad al-Garib je u Koblencu osuđen na četiri i po godine zatvora zbog saučesništva u zločinima protiv čovječnosti. Savezni sud je odbio l-Garibovu žalbu 2022. godine.

Obojica su uhapšena u Njemačkoj 2019, godinama pošto su tražili azil u toj zemlji.