Svijet

MISLIO SAM DA ĆU UMRIJETI U PUTINOVOM ZATVORU: Oslobođeni ruski opozicionar Kara-Murza opisao robijaške dane

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza, jedan od osam disidenata koji su oslobođeni u najvećoj razmjeni zatvorenika od Hladnog rata, bio je potpuno siguran da će umrijeti u Putinovom zatvoru.

Izvor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Vladimir Kara-Murza, britanski državljanin, ovo je rekao za BBC, u jednom od prvih dugih intervjua od oslobađanja. Kara-Murza je osuđen na 25 godina zatvora, zbog izdaje, ali i žestoke kritike i uporne osude Vladimira Putina i invazije na Ukrajinu. Posljednjih 11 mjeseci bio je u samici, morao je da rasklapa krevet svakog jutra u pet časova. Papir i olovku mogao je da koristi samo sat vremena dnevno.

"Mnogo je lako izgubiti razum. Gubite osjećaj za vrijeme, prostor. Ne radite ništa, ne razgovarate ni sa kim, ne idete nigdje. I tako dan za danom", rekao je on.


Uskraćeni su mu bili telefonski pozivi kući, sa djecom je mogao da razgovara samo dva puta za više od dvije godine.

Pre skoro deceniju, Vladimir Kara-Murza umalo je umro od nepoznatog toksina i pati od oštećenja nerava, kao posledica trovanja. U septembru, kako sada otkriva, zatvorski lekar mu je dao „godinu, u najboljem slučaju 18 meseci" života, ako ostane iza rešetaka.

Za razmjenu nije znao, ni on niti ostali zarobljenici. Kada su stražari ušli u Kara-Murzinu ćeliju u Omsku, on je mislio da će ga „izvesti na strijeljanje". Umjesto toga, prebačen je u Moskvu u ozloglašeni zatvor FSB Lefortovo. Pet dana kasnije ukrcali su ga u autobus i unutra je vidio druge disidente, a svaki je bio sa pripadnikom tajne ruske policije (Federalna služba bezbjednosti - FSB) koji su nosili fantomke.

Da ih vode na razmjenu zatvorenika saznali su od stražara.

Izvor: AP Gavriil Grigorov


"Niko nije tražio našu saglasnost. Ukrcani smo u avion kao stoka i odletjeli", kaže Kara-Murza, koji je u Njemačku sletio u jedinoj civilnoj odjeći koju je posjedovao: crnim dugim pantalonama, majici i japankama koje je koristio kada se tuširao.

Izvor: AP Gavriil Grigorov

Rusija i Zapad su 1. avgusta razmijenili ukupno 26 zatvorenika, što je najveći broj još od vremena Hladnog rata. Deset ljudi, među kojima dvoje maloljetnika, prebačeno je u Rusiju, 13 zatvorenika u Njemačku, a troje u SAD. Njih je na aerodormu dočekao američki predsjednik Džo Bajden, dok je u moskovskoj vazdušnoj luci to uradio šef ruske države Vladimir Putin.