Svijet

JADRAN POSTAJE TROPSKI, POJAVILA SE ČUDNA SLUZ: Temperatura mora preko 30 stepeni, ribe izumiru

Autor Ivana Lazić

Visoke temperature na Jadranu uslovile su pojavu sluzi koje mogu biti vrlo opasne za ribolov, guši školjke i plave rakove.

Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Visoke temperature Jadranskog mora, koje su tokom jula prelazile 30 stepeni, dovele su do nestanka pojedinih vrsta riba, ali i cvjetanja mora.

Toplota mora i slabe struje doprinjele su rasprostranjenoj proliferaciji, posebno u sjevernim i centralnim oblastima Jadrana, mucilagina, ili sluzi, guste, sluzave bijelo-žute supstance formirane od raznih mikroalgi koja se akumulira na morskom dnu.

Ta sluz je relativno jedinstvena za Jadran na italijanskoj strani i ima tendenciju da se nakuplja više kada more ne prima dovoljno hranljivih materija iz rijeke Po, koja se na sjeveru uliva u Jadran. Posljednji put se ova supstanca tako značajno pojavila 1989. godine, posebno u vodama priobalnih gradova u regionu Emilija-Romanja, što je izazvalo odlazak turista.

Ta sluz veoma je opasna za ribolov, jer pravi probleme na motoru čamca, blokira ribarske mreže.

Dok većina vrsta riba može da pobjegne od sluzi, ona može da uguši školjke, koje su takođe ugrožene, kao i plave rakove koji uspjevaju u toplijem Jadranu, posebno u sjevernim djelovima. Italijanski ribari kažu da se tako nešto nikada nije dešavalo.

"Govorimo o 30 stepeni čak i na otvorenom moru. Jadran postaje tropski. Počinjemo da viđamo vrste riba koje ranije nisu bile ovdje, kao što je sabljarka, dok su razne vrste bijele ribe, poput romba, skoro izumrle. Nema sumnje da se klimatske promjene dešavaju", rekao je jedan od ribara.