Svijet

BANGLADEŠ TONE U HAOS: Više od 300 mrtvih u protestima, ugašen internet, zatvorene fabrika

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Opozicija najavila završni udarac

Izvor: Printsccreen, youtube

Broj mrtvih u sukobima opozicije i pristalica vlasti u Bangladešu porastao je u ponedeljak na najmanje 300, prenosi AFP, pozivajući se na procjenu utemeljenu na podacima policije i bolnica.

Pristalice opozicije planiraju za danas novi masovni protest u prestonici Daki.

- Došlo je vrijeme za završne demonstracije - rekao je u nedelju Asif Mahmud koji je jedan od vođa studentskog pokreta koji stoji iza protesta.

AFP navodi da je od početka protesta u julu do nastradalo najmanje 300 ljudi. Samo tokom sukoba u nedelju poginule su 94 osobe. To su najveći ljudski gubici u jednome danu od početka demonstracija protiv vlade pre mesec dana u toj muslimanskoj zemlji u kojoj živi 170 miliona stanovnika.

 Na ulicama Dake razmešten je veliki broj pripadnika snaga bezbjednosti i to posebno u dijelu grada gdje se nalazi kancelarija premijerke Hasine Vazed koji su policija i vojska zabarikadirale postavivši bodljikavu žicu.

Od nedelje uveče na snazi je policijski sat, mobilna internet veza strogo je ograničena, a zatvoreno je 3500 fabrika.

Veliki problem za Bangladeš predstavlja činjenica da se studenti i mladi ljudi koji su diplomirali suočavaju s velikom nezaposlenošću. Studenti i mladi diplomanti od vlade traže ukidanje sistema pozitivne diskriminacije koji kvotu državnih poslova (oko 30 posto) rezerviše i dodeljuje članovima porodicama osoba koje su se borile u ratu za nezavisnost od Pakistana 1971. godine.

Hasina Vazed došla je na vlast prije 15 godina.

Da bi uspostavila red njena vlada je najprije onemogućila slobodan pristup internetu, zatvorila škole i univerzitete, a potom uvela policijski sat i razmjestila vojsku.

Demonstranti sada traže premijerkinu ostavku.