Svijet

RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO! Iran najavio neviđenu osvetu: Američki general stigao, POZNATO kada se očekuje napad

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Iran je dosad odbio sve pokušaje posredovanja, prenose regionalni mediji. Nakon ciljanog ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu, Iran je zaprijetio Izraelu teškom osvetom.

Izvor: Profimedia

Bliski istok je na rubu drastične eskalacije sukoba. Naime, očekuje se iranska odmazda za izraelski atentat na prvog čovjeka Hamasa u Teheranu. Ako se u iransku odmazdu uključi i teško naoružana libanska grupa Hezbolah, rat koji je započeo brutalnim napadom Hamasa na Izrael prošle godine postaće puno, puno gori.

Kako javlja Barak Ravid, izvrsno informisani novinar portala Aksios, sinoć je u region stigao američki general zadužen za snage SAD-a na Bliskom istoku. Putovanje generala Majkla Kurile u regionu planirano je prije nedavne eskalacije između Izraela, Irana i Hezbolaha, ali očekuje se da će ga iskoristiti da pokuša da mobiliše istu međunarodnu i regionalnu koaliciju koja je branila Izrael od napada iz Irana 13. aprila, potvrdio je Aksiosu američki zvaničnik.

Iran je dosad odbio sve pokušaje posredovanja, prenose regionalni mediji. Nakon ciljanog ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu, Iran je zaprijetio Izraelu teškom osvetom.

Napad se očekuje već sjutra

Tri američka i izraelska zvaničnika rekla su da očekuju da će Iran napasti Izrael već sjutra. Čelnici Irana i Hezbolaha obećali su osvetu za ubistva vrhovnog vojnog zapovjednika Hezbolaha Fuada Šukra i političkog vođe Hamasa Ismaila Hanije.

Amerika je pak potvrdila da jača svoje snage na Bliskom istoku u pripremi za mogući iranski napad na Izrael te je poslala više ratnih brodova i borbenih vazduhoplovstva u regionu, potvrdio je Pentagon u petak. Među tim snagama je i nosač aviona USS Abraham Linkoln s pripadajućom udarnom grupom ratnih brodova i podmornica.

Kakva se iranska odmazda očekuje?

Američki zvaničnici očekuju da će iranska odmazda biti nalik napadu na Izrael 13. aprila, ali potencijalno većeg opsega, a mogla bi uključiti i libanski Hezbolah.

Bajdenova administracija zabrinuta je da bi moglo biti teže mobilizovati istu međunarodnu i regionalnu koaliciju zemalja koje su branile Izrael od prethodnog iranskog napada jer je ubistvo Hanije izvršeno u kontekstu rata Izraela i Hamasa, koji je izazvao oštre protivizraelske sentimente dijelom regiona.

Ključna uloga Jordana

Očekuje se da će general Kurila posjetiti nekoliko zemalja Zaliva, Jordan i Izrael. Jordan će biti ključna stanica na njegovom putu. Jordanci su odigrali značajnu ulogu tokom napada 13. aprila, rušeći iranske bespilotne letjelice koje su ušle na njihovu teritoriju prema Izraelu i dopuštajući američkim i izraelskim avionima da koriste njihov vazdušni prostor za presretanje letjelica. SAD se nada da će se isto ponoviti ako bude potrebno, rekao je zvaničnik.

Američki i izraelski zvaničnici rekli su da ne znaju hoće li Iran i Hezbolah izvesti koordinirani napad ili će djelovati odvojeno. Dodali su kako misle da još uvijek rade na finaliziranju svojih vojnih planova te se čeka i odobrenje na političkom nivou.

Amerika nije slučajno u petak objavila da jača snage

Američki zvaničnik rekao je da je Bajdenova administracija htjela da objavi jačanje američkih snaga u petak jer Iran i Hezbolah još uvijek raspravljaju o tome kako će izgledati njihova odmazda, pa se Amerikanci nadaju da će ta najava pomoći da se odvrate i utiče na njihove vojne planove.

Juče su novinari američkog predsjednika Džoa Bajdena pitali misli li da će se Iran povući i odustati od najavljene osvete. "Nadam se. Ne znam", rekao je.