Svijet

NEŠTO ČUDNO SE DEŠAVA SA NAJVEĆOM SANTOM LEDA NA SVIJETU! Stručnjaci u šoku: "Ovo je nemoguće"

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Nešto začuđujuće se desilo sa najvećim ledenim brijegom na svijetu. Mjesecima se već A23a vrti u mjestu sjeverno od Južnog pola, umjesto da, kako su naučnici mislili, juri niz najjaču okeansku struju.

Izvor: Youtube

Stručnjaci kažu da je ledena grdosija, sa površinom od 3.900 kilometara kvadratnih, uhvaćena na vrhu ogromnog vrtećeg cilindra vode.

Taj fenomen okeanografi zovu Tejlorov stub, a moguće je da A23a godinama neće uspjeti da pobjegne iz njegovog zagrljaja.

"Ledeni bregovi obično putuju, lome se na dJelove i polako otapaju. Ovaj ne. A23a je ledeni brIJeg koji odbija da umre“, kaže profesor Mark Brendon za Bi-Bi-Si.

Dugovječnost ledenog brIJega je dobro poznata. A23a se odlomio od Južnog pola 1986. godine, ali se ubrzo zaglavio u plitkom dijelu Vedelovog mora. Od tada je svake godine gubio oko 2,5 metra debljine, što je početkom prošle godine omogućilo da se oslobodi od dna i ponovo počne da se kreće.

Aprila ove godine ušao je u Antarktičku cirkumpolarnu struju, koja je trebalo da ga nosi do Južnog Atlantika gdje bi se vremenom polomio i otopio.

Umjesto toga, A23a nije otišao nigdje. Ostao je u mjestu tek sjeverno od Južnih Orknijskih ostrva i vrti se u smjeru suprotnom od kazaljki na satu za oko 15 stepeni dnevno.

Najveći ledeni brijeg se nije ponovo nasukao, jer ima barem kilometar vode između njega i morskog dna.

Umjesto toga, zaustavio ga je „vir“ koji je 1920-ih godina prvi put opisao izuzetni fizičar ser Džefri Ingram Tejlor, koji je bio pionir na polju dinamike fluida, a čak je učestvovao i u Menhetn projektu.

„Okean je prepun iznenađenje“, dodaje profesor Majk Meredit iz organizacije Britanskog antarktičkog istraživanja.