Svijet

GASI SE NAJPOZNATIJA FABRIKA ČOKOLADE MOCART: Prestaju sa radom posle 130 godina, neizvjesna sudbina zaposlenih

Autor Ivana Lazić

Fabrika čokolade nadomak rodnog grada velikog kompozitora Volfgang Amadeus Mocarta bori se s likvidnošću već nekoliko godina.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Proizvođač Mocart kugli prisiljen je da ugasi pogon nadomak Salcburga. Fabrika bi trebalo da prestane sa radom do kraja godine, a šta će biti sa 65 zaposlenih i nakon trećeg sastanka još je neizvjesno.

Više od 130 godina firma Salzburg Schokolade u austrijskom Grödigeru proizvodila je čokoladne proizvode od kojih su možda najpoznatije Mirabell Mozart kugle. Fabrika čokolade nadomak rodnog grada velikog kompozitora Volfgang Amadeus Mocarta bori se s likvidnošću već nekoliko godina. Sada je odluka najvećeg klijenta da menja dobavljača zajedno sa cijenom glavne sirovine koja je višestruko porasla odvela austrijsku fabriku preko ivice.

Nekoliko mjeseci nakon što je Salzburg Schokolade podnio zahtjev za otvaranje stečajnog postupka u novembru 2021. godine, fabriku je preuzela rumunska KEX Confectionery koja djeluje u sastavu grupacije Julius Meinl. U decembru 2022. ugašen je dio proizvodnje i 25 radnika dobilo je otkaz. Kao razlozi tim poslovnim odlukama navedeni su povećani troškovi sirovina, transporta, pakovanja i energije.

To je kulminiralo ove godine kada je zbog drastičnog rasta cena sirovina – cijene kakaa su se utrostručile – donesena odluka o potpunom prekidu proizvodnje.

Iz firme su objavili kako su raskinuli saradnju s jednim od najvećih klijenata i zaključili kako je dugoročni nastavak proizvodnje ekonomski nemoguć, piše Kronen Zeitung.

Salzburg Schokolade ima dugu istoriju koja seže do 19. veka, tačnije proizvodnja kreće 1897. godine. Fabrika se ponosi ekskluzivnim proizvodom za Mondalez – čuvenom "Echte Salzburger Mozartkugel" od Mirabella. Dio asortimana su i Salzburg Chocolate, Maria Theresia ili Salzburg Confisérie, ali i Bobby čokoladice, poznati austrijski slatkiš. Proizvode se i drugi čokoladni proizvodi za međunarodne proizvođače i poluproizvodi poput glazura, sladoleda, nugata...