Svijet

NAPAD NA IZRAEL SA VIŠE FRONTOVA JE NEIZBJEŽAN! Spremni za ODMAZDU, ministri dobili POSEBNE telefone

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

U Izraelu je tokom vikenda održana seriju diskusija i konsultacija među političkim i bezbjednosnim liderima

Izvor: AA/ABACA / ABACA PRESS / PROFIMEDIA

U Izraelu je tokom vikenda održana seriju diskusija i konsultacija među političkim i bezbjednosnim liderima u iščekivanju potencijalne odmazde Irana i Hezbolaha. Zabrinutost je uslijedila poslije ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanije i vojnog šefa Hezbolaha Fuada Šukra.

Izraelski zvaničnici smatraju da je kombinovani ili odvojeni napad neizbježan, iako ostaje neizvjesnost u pogledu vremena i obima. Nacija se sprema za više scenarija, uključujući i one teške, dok takođe smišlja preventivni udar prije nego što bilo kakva odmazda stigne do Izraela.

Ministri su informisani da se pripreme za sve mogućnosti, uz upozorenja da bi se napad mogao desiti u svakom trenutku, potencijalno eskalirajući u rat na više frontova sa širokim razaranjima.

Kao mjera predostrožnosti, nekim ministrima su obezbjeđeni satelitski telefoni kako bi se obezbijedila komunikacija u slučaju kvarova na mreži, što je plan koji je već primijenjen u vladinim kancelarijama koje se bave pripravnošću za vanredne situacije.

Izraelski bezbjednosni izvori ukazuju da rukovodstvo Hezbolaha zahtjeva značajan napad na Izrael, potencijalno ciljajući ne samo vojne ciljeve. Procjena je da Iran tek treba da finalizuje svoj plan odgovora. Bezbjednosni izvor je primijetio da koordinacija Izraela i Sjedinjenih Država i njihova spremnost da osujete napade značajno utiču na iranske proračune.

Navodno se vode intenzivni razgovori između Jerusalima i Vašingtona kako bi se maksimizirala koordinacija u cilju odvraćanja Irana i Hezbolaha.

SAD su rasporedile nosač aviona i lovačke eskadrile u regionu, spremajući se da djeluju slično kao u koordinisanoj operaciji 13. aprila, kada je nekoliko nacija, uključujući arapske države, radilo na presretanju stotina dronova i raketa iz Irana. Radna pretpostavka je da bi predstojeći napad mogao biti opsežniji, intenzivniji i smrtonosniji.

Visoki izraelski zvaničnik izrazio je zabrinutost da će, ako napad krene sa više frontova brzim tempom, biti izazov za Izrael i SAD da se suprotstave, što može dovesti do brojnih žrtava. Međutim, takav scenario bi omogućio jači odgovor uz globalnu podršku.

Iran i Hezbolah su decenijama gradili vojnu moć sa namjerom da je jednog dana iskoriste. Zvaničnici pozivaju javnost da ne bude punim plažama i restoranima, upozoravajući na "kritične dane u kojima bi rat mogao izbiti svakog trenutka".

Politički izvori kažu da se Izrael sprema i defanzivno i ofanzivno.

Mi se borimo ne samo protiv Hamasa, već i protiv čitave osovine zla - rekli su oni. "Vodili smo veoma agresivnu politiku, dokazujući da možemo da udarimo bilo kada, bilo gdje i protiv bilo koga."

Prije tri nedjelje smo eliminisali šefa Hamasovog štaba Mohameda Deifa, prije dvije nedjelje udarili smo Hute jače nego ikada od početka rata, a prije tri dana eliminisali smo šefa Hezbolahovog štaba. Naši neprijatelji znaju da smo veoma odlučni i da ne mogu da nas vode kao ovce na klanje."

Uprkos napetoj situaciji i neizvijesnosti, Izrael se uzdržao od izdavanja javnih uputstava o tome kako stanovništvo da se pripremi, što je rezultiralo, kako neki vide, neuspjehom sistema javne komunikacije za vanredne situacije i zbunjujućom odlukom političkih i bezbjednosnih institucija.

Bezbjednosni zvaničnici su rekli da odluka da se ne mijenjaju javne smjernice proizilazi iz lekcija naučenih iz napada 13. aprila.

Jedna od stvari koje smo naučili od aprila jeste da održavamo rutinu. Uputstva su tada navela Iran da intenzivira svoj napad - objasnili su oni. Ukoliko se ukaže potreba, uveravali su, "uputstva će biti izdata odmah".