Svijet

IRAN NAPADA IZRAEL U NAREDNA 24 SATA? Amerika upozorava svoje građane u regionu da SPREME SKLONIŠTA za duži period

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Američki i izraelski zvaničnici očekuju da bi Iran, usred eskalacije sukoba, mogao da napadne Izrael u ponedeljak, prenosi Aksios.

Izvor: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia

General Majkl Kurilja, zadužen za američke snage na Bliskom istoku, stigao je prema navodima dvojice zvaničnika SAD u region u subotu dok se nastavljaju pripreme za mogući napad na Izrael u znak odmazde za ubistva visokih lidera Hamasa i Hezbolaha.

Dolazak Kurilja u region planiran je prije nedavne eskalacije, međutim, očekuje se da će iskoristiti putovanje da pokuša da mobiliše istu međunarodnu i regionalnu koaliciju koja je branila Izrael od iranskog napada iz Irana 13. aprila.

Tri američka i izraelska zvaničnika izjavila su za Aksios da očekuju da će Iran napasti Izrael već u ponedeljak.

Američki zvaničnici očekuju da će iranska odmazda biti slična kao i njihov napad na Izrael od 13. aprila, ali potencijalno većeg obima i mogla bi da uključi i Hezbolah.

Administracija Džoa Bajdena je zabrinuta da bi moglo biti teže da se mobiliše ista međunarodna i regionalna koalicija zemalja koje su branile Izrael od prethodnog iranskog napada jer je likvidacija lidera Hamasa Ismaila Hanije u kontekstu rata između Izraela i tog palestinskog pokreta koji je izazvao oštra antiizraelska osjećanja širom regiona.

Očekuje se da će Kurilja pored Izraela posjetiti nekoliko zemalja regiona i da će Jordan biti ključna stanica na njegovom putovanju. Jordanci su odigrali značajnu ulogu tokom napada 13. aprila tako što su presrijetali iranske bespilotne letjelice koje su ušle na njihovu teritoriju usmjerene ka Izraelu i dozvoljavajući američkim i izraelskim avionima da koriste njihov vazdušni prostor za presretanje iranskih dronova.

Nadamo se će se isto ponoviti ako bude potrebno - rekao je američki zvaničnik za Aksios.

Američki i izraelski zvaničnici rekli su da ne znaju da li će Iran i Hezbolah izvesti koordinisani napad ili će djelovati odvojeno. Dodali su da misle da i Iran i Hezbolah i dalje rade na finalizaciji svojih vojnih planova i njihovom odobravanju na političkom nivou.

Američki zvaničnik je rekao da je Bajdenova administracija željela da još u petak objavi dolazak dodatnih američkih snaga jer Iran i Hezbolah još razgovaraju o tome kako će izgledati njihova odmazda i Vašington se nada da će ta objava pomoći da ih odvrate i utiče na njihove vojne planove.

Iran i Hezbolah, podsjetimo, obećali su odmazdu za ubistva glavnog vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra i političkog lidera Hamasa Ismaila Hanije.

Američka ambasada u Bejrutu pozvala je svoje građane da napuste Liban što prije zbog rastućih napetosti na Bliskom istoku.

- Ako odlučite da ostanete u Libanu trebalo bi da napravite planove za nepredviđene situacije i imate spremno sklonište za duže vremensko razdoblje - saopštila je ambasada.

Slično upozorenje uputila je i Velika Britanija i niz drugih zapadnih zemalja.

- Situacija u regionu bi mogla da se brzo pogorša - rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami.

Jordan je izdao savjet svojim građanima u Libanu da odmah napuste zemlju dok druge upozorava da ne odlaze tamo.

Rusija je takođe pozvala svoje državljane da napuste Liban.