Svijet

"NEOPROSTIVO NASILJE I NERED": Protesti u Engleskoj zbog ubistva tri djevojčice (FOTO)

Autor Vesna Kerkez

Britanska policija rasporedila je dodatne snage na ulicama zbog mogućeg nasilja, a oko džamija su pojačane mjere bezbjednosti nakon antimigrantskih protesta koji su uslijedili nakon ubistva tri djevojčice.

Izvor: TERRY BLACKBURN / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nekoliko stotina demonstranata protiv imigracije okupilo se sinoć u Sanderlendu, na sjeveroistoku Engleske, gdje su u blizini džamije gađali policiju, prevrtali i palili automobile i zapalili vatru u blizini policijske stanice.

Četiri povrijeđena policajca su prebačena u bolnicu, a deset osoba je uhapšeno zbog prekršaja, uključujući nasilne nerede i provalu, saopštila je policija oblasti Nortambrija.

"Ovo nije bio protest. Ovo je bilo neoprostivo nasilje i nered", rekao je danas novinarima Mark Hol, šef lokalne policije.

Protesti uz učešće više hiljada ljudi izbili su ove sedmice nakon što se internetom brzo proširila lažna vijest da je osumnjičeni u ubistvima u Sautportu, na sjeverozapadu zemlje, radikalni muslimanski migrant.

Iz policije je saopšteno da je osumnjičeni Aksel Rudakubana (17), rođen u Kardifu u Velsu, čiji su roditelji porijeklom iz Ruande.

Premijer Kir Starmer osudio je "desničarsko nasilje" i sastao se sa šefovima policije.

On je već dva puta od napada posjetio Sautport, gdje se sastao sa lokalnim liderima.

Najmanje 30 demonstracija planirano je širom Velike Britanije ovog vikenda.

Hiljade demonstranata okupile su se ranije ispred kabineta premijera u Londonu, uzvikujući "Spasite našu djecu", "Želimo nazad našu državu" i "Zaustavite brodove".

"Džamije širom zemlje pojačale su mjere bezbjednosti tokom vikenda", saopšteno je iz Muslimanskog savjeta Britanije poslije bezbjednosnog brifinga.

Tri djevojčice ubijene su u napadu nožem 29. jula. Napad se dogodio za vrijeme dječje radionice koja je uključivala ples i jogu.

Napadač se tereti za ubistvo, 10 slučajeva pokušaja ubistva i za posjedovanje oružja sa sječivom.