Svijet

MOSAD STOJI IZA LIKVIDACIJE VOĐE HAMASA: Privedeni pripadnici elitne iranske jedinice PRETHODNO POKUŠALI DA GA UBIJU

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Nekoliko desetina pripadnika iranskih službi bezbjednosti privedeno je na saslušanje u okviru istrage likvidacije vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu!

Izvor: Profimedia

Među privedenima je navodno i obezbjeđenje rezidencije koju je koristio Hanija.

Eksploziv za ubistvo Hanije prema navodima britanskog Telegrafa podmetnuli su agenti iz Korpusa islamske revolucionarne garde po instrukcijama izraelske obavještajne službe Mosad.

Hanije je ubijen u srijedu eksplozivnom napravom koja je najvjerovatnije tajno skrivena prije oko dva mjeseca u gostinskoj vili u Teheranu u kojoj je vođa Hamasa boravio. Rezidencija je inače pod kontrolom i zaštitom IRGC.

Izraelska obavještajna služba Mosad angažovala je iranske agente iz bezbjednosnih službi da postave eksplozivne naprave u tri odvojene prostorije kuće u kojoj je boravio lider Hamasa - navodi britanski list.

Telegraf navodi da je Mosad angažovao agente iz jedinice Ansar al-Mahdi koja je odgovorna za obezbjeđenje visokih zvaničnika. Tokom istrage navodno su pronađene još dvije eksplozivne naprave u dvije prostorije kuće u kojoj je Hanija boravio.

Likvidacija Hanije je navodno planirana još u maju dok je prisustvovao sahrani bivšeg iranskog predsjednika Ibrahima Raisija. Plan, međutim, nije mogao da bude sproveden u djelo zbog velikog broja ljudi koji su prisustvovali sahrani i velike vjerovatnoće neuspjeha.

Izvori su za Telegraf rekli da je za iranske obavještajne službe ubistvo političkog vođe Hamasa "veliko poniženje" i da iranski vrhovni vođa Ali Hamnei poziva na hapšenja i pogubljenja odgovornih.

Hamnie sada ima preča posla da se nosi sa neuspjehom bezbjednosnih službi nego da se osveti Izraelu - navodi izvor iz IRGC za britanski list.

Palestinski pokret Hamas, podsjetimo, optužio je Izrael za likvidaciju Ismaila Hanije u Teheranu dok je Hamnei navodno naredio "direktan napad" na jevrejsku državu.