Svijet

"IRAN ĆE NAPASTI IZRAEL NA VAŽAN PRAZNIK": Na dan katastrofe za Jevreje poslaće poruku čitavom islamskom svijetu

Autor Nevena Davidović

Zapadni obavještajci tvrde da bi Iran mogao da napadne Izrael na važan praznik za Jevreje.

Izvor: Profimedia

Zapadni obavještajni izvori rekli su za Skaj njuz Arabiju da imaju dokaze da Iran planira da napadne Izrael na jevrejski praznik Tiša Baev, kao odgovor na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea, prenosi Jerusalem Post.

Tiša Baev počinje 12. i završava se 13. avgusta. Na Tiša Baev, Jevreji poste i oplakuju razaranje jerusalimskog hrama. U Sinagogama se čita Plač Jeremijin, a tada se vrše i pomeni na grobljima. Jevreji u Jerusalimu tada posjećuju Zid plača.

Iranski napad će navodno biti koordinisan sa Hezbolahom. Tri izvora su za Njujork tajms rekla da Iran planira da odgovori na ubistvo Hanijea. Taj stav je ponovio i iranski vrhovni vođa Ali Hamnej na X-u kada je napisao: "Posle ovog gorkog, tragičnog događaja koji se dogodio unutar granica Islamske Republike, naša je dužnost da se osvetimo".

Izvještaj obavještajaca ukazuje da nije slučajno što bi iranski napad mogao da se dogodi baš na sveti dan žalosti za Jevreje. Izraelci se ovog dana osećaju posebno ranjivo, piše Jerusalim Post.

Države koji su neprijatelji Izraelu su i ranije svoje napade fokusirali na jevrejske praznike, kao što je bio slučaj 7. oktobra, koji je pao na Simhat Toru i Šabat, kao i Jom Kipurski rat 1973. godine koji je otpočeo na najsvetiji jevrejski praznik Jom Kipur.

Navodno postoji i simboličan razlog za napad na ovaj datum, oživljavanje istorijskih trauma i ponavljanje slika razaranja.

Konačno, Iran se navodno nada da će napad na taj dan donijeti element iznenađenja. Bezbjednosne snag tog dana mogu biti zaokupljene vjerskim ritualima  i mogu biti nespremne za vojni napad.

Izvor: STRINGER / AFP / PROFIMEDIA

Skaj njuz Arabija tvrdi da će izvještavanje o napadu Irana prenijeti poruku islamskom svijetu - da je "Izrael ranjiv na uništenje kao što su Jevreji kroz istoriju bili".

U izvještaju se takođe tvrdi da napad na Tiša Baev može da povrati moral terorističkim grupama koje napadaju Izrael, da ih ojača za buduće napade i pokaže da će Iran nastaviti da podržava njihove lidere u regionu.

Iran je pokušao da napadne Izrael u aprilu, uz samo nekoliko direktnih pogodaka sa stotinama dronova i projektila koje je lansirao na Izrael.

Prema riječima portparola IDF-a, kontraadmirala Daniela Hagarija, 99% ispaljenih projektila oborili su Izrael i njegovi saveznici, nanevši samo manju štetu bazi vazduhoplovnih snaga na jugu Izraela.