Svijet

VRATA PAKLA OTVARAJU SE U NAREDNA 72 SATA: Amerika šalje flotu ka Izraelu, otkazani letovi, Iran ODBIJA RAZGOVOR

Izvor Kurir

Vašington očekuje da bi Iran već tokom vikenda mogao da napadne Izrael u znak osvete za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije u njegovoj rezidenciji u Teheranu!

Izvor: Youtube/Ananda Yudha Pratama

Neimenovani zvaničnik Pentagona rekao je za CNN u četvrtak da bi napad mogao da uslijedi za 72 sata i strahuje se da bi na meti mogle da se nađu i američke snage na Bliskom istoku. Avio-kompanije prema navodima Rojtersa masovno izbjegavaju iranski i libanski vazdušni prostor i otkazuju letove za Izrael i Liban pošto raste zabrinutost zbog mogućeg sukoba u regionu.

Teheran navodno odbija i razgovore sa posrednicima.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije neće doprinijeti naporima za prekid vatre u ratu Izraela sa tom militantnom grupom u Pojasu Gaze.

Bajden je prethodno tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom naglasio da je Vašington posvećen odbrani Izraela od svih prijetnji iz Irana. Dvojica lidera su razgovarala o raspoređivanju američke vojske u cilju zaštite od mogućih napada pomoću balističkih projektila i dronova.

Za sada nije poznato kako bi mogla da izgleda raspoređivanje američke vojske.

Nekoliko zvaničnika je navelo da je Pentagon sa Centralnom komandom SAD razgovarao o prilagođavanju položaja američkih snaga u regionu, ali do četvrtka popodne nije donijeta konačna odluka.

Udarna grupa nosača USS Teodor Ruzvelt koja poslednjih nedelja djeluje u Omanskom zalivu mogla bi da se preseli u Adenski zaliv ili Crveno more gdje su ratni brodovi američke mornarice presreli desetine projektila koje su lansirali Huti u poslednjih nekoliko mjeseci.

Amfibijski jurišni brod USS Vasp i nekoliko drugih mornaričkih brodova trenutno se nalaze u Sredozemnom moru. Grupa uključuje ekspedicionu jedinicu marinaca koja je sposobna da izvrši evakuaciju američkih državljana iz Libana ako SAD naredi takvu evakuaciju.

Telefonski poziv savezničkih lidera uslijedio je pošto je izraelska televizija izvijestila da Izrael radi na finalizaciji koordinacije regionalne i međunarodne koalicije kako bi osujetio potencijalni odgovor Irana i Hezbolaha na ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanije i komandanta hezbolaha Fuada Šukra.

IDF je preuzeo odgovornost za ubistvo Šukra, međutim, Izrael nije zvanično komentarisao ubistvo Hanije za šta Hamas i Iran i njihovi saveznici optužuju jevrejsku državu.

Izraelske odbrambene snage su saopštile da su nalaze u "visokoj pripravnosti" jer se očekuje odmazda za likvidacije komandanta Hezbolaha u Bejrutu i ​​lidera Hamasa u Teheranu. Portparol IDF Danijel Hagari je naglasio da vojska zna kako da se nosi sa bilo kojom pretnjom.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je da je rat protiv Izraela ušao u "novu fazu" i da Izrael treba da očekuje bes i osvetu.

Vođa Hamasa Ismail Hanije, koji je ubijen u srijedu u Iranu u napadu za koji se optužuje Izrael, biće sahranjen danas u Kataru gdje je živio u izgnanstvu.