Svijet

"SVI NAPADI NA IZRAEL ĆE IMATI VISOKU CIJENU": Netanjahu pobjesnio, "sipa" prijetnje svima na Bliskom istoku

Autor Uroš Matejić

Netanjahu upozorio Iran i grupe na Bliskom istoku, koje podržavaju ovu zemlju.

Izvor: AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je Iran i grupe na Bliskom istoku koje su mu bliske da ne napadaju Izrael.

"Tražićemo visoku cijenu za bilo kakav čin agresije protiv nas, odakle god da dolazi", rekao je on danas na brifingu sa komandantima, saopštio je njegov kabinet. Izrael je u stanju maksimalne spremnosti za bilo kakav slučaj, dodao je on. Ovo se odnosi i na odbranu i na moguće opcije napada.

Posle ciljanog ubistva Ismaila Hanije, vođe palestinske militantne islamističke grupe Hamas, u Teheranu u srijedu, Iran i Hamas su zaprijetili Izraelu odmazdom. Hamas kaže da Izrael stoji iza napada na Haniju, ali izraelska vlada još uvijek nije komentarisala te tvrdnje.

Vijest o ubistvu Ismaila Hanije stigla je samo nekoliko sati nakon što je u izraelskom vazdušnom napadu na periferiju glavnog grada Libana, Bejruta, ubijen Fuad Šukr, viši komandant proiranske grupe Hezbolah. Njegovu smrt potvrdili su i Izrael i Hezbolah. Šiitska milicija, koje su u savezu sa Iranom, takođe prijeti osvetom.