Svijet

NAJVEĆA RAZMJENA ZATVORENIKA U ISTORIJI! Među njima špijuni i poznati novinar, Turci sve organizovali

Autor Uroš Matejić

Učestvovalo 26 osoba iz više zemalja NTV.

Izvor: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia

U Ankari je završena najveća operacija razmjene zatvorenika poslednjih godina u kojoj je učestvovalo 26 osoba iz sedam različitih zemalja uz posredovanje Nacionalne obavještajne službe Turske. Među razmjenjenim zarobljenicima je i novinar Volstrit džurnala Ivan Gerškovič i bivši američki marinac Pol Vilan. Dvojica Amerikanaca, koji su uhapšeni u Rusiji pod optužbama za špijunažu, već su na putu ka ugovorenim destinacijama izvan granica Rusije.

"Najveća u poslednjih nekoliko godina operacija razmjene 26 zarobljenika iz sedam različitih zemalja (SAD, Nemačka, Poljska, Slovenija, Norveška, Rusija i Belorusija) održana je u Ankari u četvrtak uz posredovanje Turske Nacionalne obavještajne službe", javljaju turski mediji, pozivajući se na tursku obavještajnu agenciju.

Ivan Gerškovič
Izvor: The Wall Street Journal/youtube/screenshot

Kako se navodi u saopštenju, 10 razmijenjenih osoba, među kojima su dva maloljetnika, otići će u Rusku Federaciju, 13 u Nemačku, a tri u SAD. Potvrđeno je da su među oslobođenima i njemački plaćenik Riko Kriger, koji je bio zatvoren u Belorusiji, i ruski opozicioni političar Ilja Jašin

Možda najviše iznenađuje to što se ovo dešava u pozadini najgorih odnosa između Zapada i Rusije od kraja Hladnog rata 1991. godine. Ipak, uprkos ratu u Ukrajini koji se ubrzao od ruske invazije u punom obimu 2022. godine, jasno je da su održavani kontakti između različitih obavještajnih agencija.

Umiješanost Turske nije slučajnost. Ibrahim Kalin, šef turske obavještajne službe, MIT, navodno se sastao sa svojim ruskim kolegama u Ankari prošle nedjelje. Turska, članica NATO, održava dobre odnose sa Moskvom, dijelom zbog bliskih radnih odnosa između turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina.