Svijet

IRAN: PRIPADNIK REVOLUCIONARNE GARDE UBIJEN U BEJRUTU

Autor Vasilisa Grgurević Izvor MINA

Član iranske Islamske revolucionarne garde, Milad Bidi, ubijen je u Bjerutu u izraelskom zračnom napadu u utorak, koji je bio usmjeren na zapovjednika Hezbolaha Fuada Šukra.

Izvor: Printscreen

Potvrđujući njegovu smrt, zapovjednik Revolucionarne garde Hosein Salami, danas je pohvalio Bidija zbog "njegove borbe protiv kriminalnog i okupatorskog cionističkog režima", misleći na Izrael kao neprijatelja Irana.

Bidi je drugi pripadnik Islamske republičke garde koji je ubijen u izraelskim napadima, od bombaškog napada na iransku ambasadu u Damasku 1. aprila, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U tom napadu ubijeno je sedam članova te garde, uključujući dva generala, a Iran je uzvratio nekoliko dana kasnije ispaljivanjem bespilotnih letjelica i projektila na Izrael.

Šukr i Bidi ubijeni su nekoliko sati prije nego što je Ismail Hanije, politički vođa Hamasa, ubijen u Teheranu.

Iran i njegovi regionalni saveznici okrivili su Izrael za njegovo ubistvo, a iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Kamenei, rekao je da Iran "ima dužnost" da se osveti za ubistvo vođe Hamasa.

Najmanje 20 pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde ubijeno je u napadima koje je navodno izveo Izrael u Siriji i Libanonu, od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi odnosno od oktobra prošle godine.