Svijet

ZELENSKI OBJAVIO POD KOJIM USLOVIMA PRISTAJE NA PRIMIRJE! Ukrajina spremna da preda teritoriju samo u ovom slučaju

Autor Aleksandra Virijević

Da bi se odrekli teritorije sa tim mora da se složi narod u Ukrajini, rekao je predsjednik Vladimir Zelenski.

Izvor: Profimedia/AFP/Mandel Ngan

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da bi teritorijalni ustupci za okončanje rata koji je započela Rusija zahtijevali referendum u Ukrajini. Međutim, dodao je da takav potez nije najbolja opcija jer imaju posla sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i za kog će uzimanje dijela teritorije značiti pobjedu.

"Ukrajina nikad neće da se odrekne svoje teritorije jer bi to bio napad na ustav", rekao je i dodao da je svaki takav potez vrlo teško pitanje.

Odluke o ukrajinskom teritorijalnom integritetu ne može da donese predsjednik, već ukrajinski narod, rekao je Zelenski, prenosi Newsweek.

"To je protivno ustavu Ukrajine, a oni na vlasti nemaju službeno pravo da se odreknu svoje teritorije. Da bi se to dogodilo, ukrajinski narod to mora da želi", dodao je, ne isključujući referendum o tom pitanju.

Viktor Kovalenko, ukrajinski analitičar, kaže da je prijedlog Zelenskog o referendumu značajna promjena u spoljnoj politici, koja bi mogla da umanji popularnost Zelenskog koju trenutno drži jedinstvo nacije u borbi za preživljavanje.

"Ukrajina bi mogla da razmotri rizik referenduma budući da on ne garantuje da će ukrajinski narod da pristane na ustupanje teritorije. Mogli bi ponovno da potvrdimo svoje odbijanje Rusiji i tako potvrdimo granice iz 1991. godine", rekao je, misleći na godinu kada je Ukrajina proglasila neovisnost.

"Još jedan kritičan faktor je da teritorijalni referendum zahtijeva primirje od strane Putina, a trenutno okupirana teritorija ne bi mogla da učestvuje. Ostaje neizvjesno da li je Kremlj spreman da zaustavi napade i bombardovanje u ovoj fazi", dodao je Zelenski.

Zelenski predložio da Rusija učestvuje na mirovnom samitu

Nakon dvije i po godine rata, Rusija i Ukrajina su daleko od pregovora, ali nedavna istraživanja u Ukrajini ukazala su na promjenu mišljenja među stanovništvom prema šansama za pregovore. Anketa koju je u maju sproveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju (KIIS) pokazala je da bi trećina (32 posto) Ukrajinaca prihvatila ustupanje teritorije za mir i nezavinsot, u poređenju sa 26 posto u februaru ove godine i devet posto u februaru 2023. godine.

Više od polovine (55 posto) i dalje se protivi prepuštanju teritorije Rusiji ako bi to okončalo rat, ali to je pad u odnosu na 74 posto u decembru 2023. Ukrajinska novinska kuća ZN.UA saopštila je u maju da je 44 posto ljudi u zemlji saglasno sa tim da je došlo vrijeme za početak pregovora s Rusijom.

Zelenski je prošli mjesec rekao da je spreman da razgovara ako će postojati dobra volja s ruske strane. Zelenski je rekao da bi ruski predstavnici trebali da prisustvuju drugom mirovnom samitu u novembru kako bi predstavili mirovni plan koji uključuje povlačenje svih ruskih trupa s ukrajinske teritorije. Rusija s druge strane zahtijeva povlačenje ukrajinskih trupa iz sve četiri anektirane regije.