Svijet

U RUSKIM NAPADIMA UBIJENO VIŠE UKRAJINSKIH CIVILA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor MINA

U ruskom granatiranju i napadima bespilotnih letjelica ubijeno je više ukrajinskih civila, objavili su danas ukrajinski zvaničnici.

Izvor: Profimedia

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovno je uputio apel saveznicima da dopuste korištenje oružja, koje je Ukrajini dostavio Zapad, za napade na vojne ciljeve unutar Rusije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U intervjuu za francuske medije rekao je da je Ukrajini najvažnije da joj saveznici dopuste da koristi raketne sisteme dugog dometa za uništavanje vojnih ciljeva dublje unutar ruskog teritorija.

"Nadamo se svim srcem. Nažalost, naši partneri se toga boje, ali moraju shvatiti da živimo i da se borimo", kazao je Zelenski.

On je naveo da je nedostatak dopuštenja za napad na ciljeve unutar Rusije jedan od glavnih razloga zašto su ruske snage nastavile napredovanje u istočnoj Ukrajini.

Zelenski je rekao da ukrajinskim snagama treba više zapadnog oružja kako bi bile spremne da zamijene ono kojim su se do sada borili.

"Potrebni su nam dodatni resursi za protivazdušnu odbranu, kako bismo spriječili njihove avione da udare na našu teritoriju. Teško je boriti se s njima u vazduhu. To je činjenica. Njihova flota je veća od naše", rekao je Zelenski.

U istočnoj regiji Donjeck, danas je ubijen jedan civil, a deset ih je ranjeno u ruskom napadu u Marynivki, potvrdio je regionalni guverner Vadim Filaškin.

Lokalna policija navela je da je u napadu dronom, u istom mjestu, ubijen vozač traktora.

U Hanivki, u blizini grada Pokrovsk, ranjene su tri osobe, uključujući trogodišnju i 15-godišnju djevojčicu.

U južnoj regiji Herson ruska artiljerija gađala je 20 naselja s druge strane rijeke Dnjepar, izvijestio je regionalni guverner Oleksandr Prokudin, ističući da je jedna osoba poginula, a deset ranjeno.

U sjeveroistočnoj regiji Harkiv u granatiranju je ubijena 38-godišnja žena i ranjen desetogodišnji dječak, objavio je regionalni guverner Oleh Sinjehubov na Telegramu.

U južnom gradu Nikopolju u ruskom granatiranju danas ubijena je 72-godišnja žena i njena 40-godišnja kćerka, izvijestio je guverner regije Dnjepropetrovsk Serhij Lisak.