Svijet

SVIJET JE NA RUBU PROVALIJE! Rat je sve bliži, vođa Hezbolaha zvecka oružjem: "Nema rasprave, između nas su dani"

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Šef Libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah danas je obećao da će odgovoriti na izraelsko ubistvo vrhovnog vojnog zapovjednika te grupe, kazavši da su njegovi decenijama stari neprijatelji sada "prešli sve granice".

Izvor: AP

U izraelskom napadu na uporište Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta u utorak je ubijen vrhovni zapovjednik Fuad Šukr, a uz njega iranski vojni savetnik i još pet civila.

"Nemoguće je da ne odgovorimo na napad. O tome nema rasprave"

Bio je to najteži udarac u gotovo dvije decenije za grupu koju podupire Iran. Taj potez prijeti da osvetu 'milo za drago' s južne granice Libana, paralelno s ratom u Gazi pretvori u širi regionalni sukob.

Nasralah je, u govoru održanom tokom sahranje ubijenog zapovjednika rekao da je sukob ušao u "novu fazu za razliku od prethodne" i da je Izrael "prešao sve granice" napadom na uporište grupe.

Kazao je i da su neimenovane države od njegove grupe zatražile da uzvrati na "prihvatljiv" način ili da uopšte ne uzvrati. Ali, on je kazao kako bi bilo "nemoguće" da grupa ne odgovori na napad.

"U ovom trenutku nema rasprave. Jedino što stoji između nas i vas su dani, noći i bojno polje", rekao je Nasralah preteći Izraelu.

"Ovdje će jedino rješenje biti prekid agresije na Gazu"

Kazao je i kako je u zadnja dva dana grupa smanjila akcije u znak poštovanja prema žrtvama napada, ali da se "poslovima vraćaju već od sutra ujutro", premda će odmazda za Šukrovo ubistvo uslijediti kasnije.

Samo nekoliko sati nakon Šukrova ubistva, u Teheranu je, u napadu za koji se u velikoj mjeri odgovornim smatra Izrael, ubijen vođa Hamasa Ismail Hanija.

Nasralah je istakao kako svi oni koji žele da spriječe da regija klizne u kovitlac još većeg sukoba trebaju da porade na prekidu vatre u Gazi.

"Ovdje će jedino rješenje biti prekid agresije na Gazu", rekao je.