Svijet

ČEKALI SU DA UĐE U PROSTORIJU! Otkriveno kako je zaista ubijen lider Hamasa: Jednim potezom mu je oduzet život

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Najviši lider Hamasa Ismail Hanije (62) ubijen je u srijedu bombom koja je prokrijumčarena u pansion u Teheranu gdje je boravio dva mjeseca prije njegovog drugog, kobnog dolaska, navodi se u izvještaju.

Izvor: Profimedia

Hanija, za koju se prvobitno mislilo da je ubijen u vazdušnom napadu, umro je usled aktivacije daljinski detonirane bombe unutar pansiona, izjavilo je za "Njujork tajms" sedam bliskoistočnih zvaničnika, uključujući dvojicu Iranaca i jednog američkog zvaničnika.

Bomba je bila sakrivena u pansionu otprilike dva mjeseca prije Hanijeove posjete, izjavilo je za "Tajms" pet bliskoistočnih zvaničnika.

Dvije žrtve jedne bombe

Prema izvorima, bomba je detonirala daljinski kada je potvrđeno da je Hanija u prostoriji.

U eksploziji je takođe ubijen tjelohranitelj, navodi se u izvještaju.

Pansion u kojem je Hanija odsjeo, upravlja i štiti Korpus garde islamske revolucije u Nešatu, bogatoj četvrti sjevernog Teherana.

Danas su Hanije i njegov tjelohranitelj sahranjeni, nakon povorke koja je prošla kroz Teheran, gdje se okupilo na hiljade ljudi. U zemlji je proglašena trodnevna žalost, nakon čega je Hanije sahranjen u glavnom gradu Katara, Dohi.

Izrael ćuti

Iranska Revolucionarna garda saopštila je jutros da su Hanije i njegov tjelohranitelj ubijeni u Teheranu, gdje je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Hamas je ubistvo nazvao "ozbiljnom eskalacijom" i zaprijetio "ratom za oslobođenje Jerusalima".

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, što je često slučaja kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obavještajna agencija Mosad, navodi američka agencija.

"Mrtav je!"

Nakon vijesti da je ubijen Hanije, izraelska vojska je potvrdila da je 13. jula ubijen vojni vođa Hamasa, Muhamed Deif u vazdušnom napadu u Pojasu Gaze.

Izrael je gađao Deifa u napadu 13. jula koji je pogodio kompleks na periferiji grada Kan Junisa na jugu Gaze, ali nije bilo trenutne potvrde da je Deif ubijen. Više od 90 drugih ljudi, uključujući raseljene civile u obližnjim šatorima, ubijeno je u napadu, rekli su tada zdravstveni zvaničnici Gaze.

Ko je bio surovi lider Hamasa, Ismail Hanije, pročitajte u našem odvojenom tekstu.

Ubistvo Hanijea uzdrmalo Bliski istok, tenzije na vrhuncu.