Svijet

TURSKA BLOKIRALA SARADNJU NATO I IZRAELA! "Masakr" nad Palestincima krši njihove osnovne principe

Autor Uroš Matejić

Turska stavila veto na sav angažman NATO sa Izraelom od oktobra.

Izvor: Anadolija/Mustafa Kamacı

Turska je u oktobru blokirala saradnju između NATO i Izraela zbog rata u Gazi, smatrajući da savez ne bi trebao da sarađuje sa Izraelom kao partnerom dok se sukob ne okonča, rekli su izvori upoznati sa situacijom. Izrael ima status NATO partnera i gaji bliske odnose sa vojnom alijansom i nekim njenim članicama, posebno sa najvećom, Sjedinjenim Američkim Državama.

Prije izraelske ofanzive u Gazi, izazvane divljanjem palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, članica NATO Turska već je radila na popravljanju svojih dugo zategnutih odnosa i veza sa Izraelom. Ali, od tada, Ankara je žestoko kritikovala operaciju Izraela u Gazi, za koju kaže da je zapravo genocid, i zaustavila je svu bilateralnu trgovinu. Turska je takođe kritikovala brojne zapadne saveznike zbog njihove podrške Izraelu.

Izvor, koji je želio da ostane anoniman, je otkrio da je Turska stavila veto na sav angažman NATO sa Izraelom od oktobra, uključujući zajedničke sastanke i vežbe, jer smatra da je izraelski "masakr" nad Palestincima u Gazi kršenje osnovnih NATO principa. Ranije ove nedelje, izraelski ministar spoljnih poslova pozvao je alijansu da izbaci Tursku nakon što je Erdogan zapretio da će ući u Izrael, kao što je to činio u prošlosti u Libiji i Nagorno-Karabahu.