Svijet

Tvorac napada na Izrael, preživio 7 atentata: Ko je vođa Hamasa kog su likvidirale izraelske snage

Autor Nevena Davidović

Vođa vojnog krila Hamasa likvidiran je u vazdušnom napadu izraelskih snaga.

Izvor: X/@guyelster/Printscreen

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je vojni komandant Hamasa Mohamed Deif ubijen u vazdušnom napadu na pojas Gaze prošlog mjeseca. Hamas, sa druge strane, još uvijek nije potvrdio njegovu smrt.

IDF saopštava da su 13. jula 2024. godine ratni avioni IDF-a izvršili napad na područje Kan Junisa, a nakon obavještajne procene može se potvrditi da je Mohamed Deif eliminisan u napadu. 

Likvidacija Deifa (58) predstavlja ogroman udarac za Hamas. 

Deif je preživio sedam prethodnih izraelskih pokušaja atentata, poslednji 2021. U mjesecima od 7. oktobra, vjerovalo se da je rukovodio vojnim operacijama iz tunela i izvan Gaze, piše Rojters.

Deif je razvio mrežu tunela. Bio je na vrhu liste najtraženijih u Izraelu decenijama, smatran lično odgovornim za smrt desetina Izraelaca u samoubilačkim napadima.

Izvori Hamasa rekli su da je Deif izgubio oko i zadobio ozbiljne povrede u jednoj nozi u jednom od ranijih pokušaja izraelskih operativaca da ga likvidiraju. Njegov opstanak tokom godina učinio ga je narodnim herojem za mnoge Palestince.

On i još dvojica lidera Hamasa u Gazi formirali su vojni savjet od tri člana koji je isplanirao raciju 7. oktobra, u kojoj je ubijeno 1.200 ljudi, a više od 250 uzeto kao taoci, prema izraelskim izvještajima, u najkrvavijem napadu u Izraelu za 75 godina postojanja.

Nakon napada, vlada premijera Benjamina Netanjahua obećala je da će ubiti trojicu - Jahju Sinvara, Hamasovog lidera u Gazi, Deifa, šefa vojnog krila, i Marvana Isu njegovog zamjenika, koga je Izrael ubio u martu.

Izvor blizak Hamasu rekao je da je Deif počeo da planira operaciju u maju 2021.

"Pokrenule su ga scene i snimci izraelskih snaga koji upadaju u džamiju Al-Aksa tokom Ramazana, tuku vjernike, napadaju ih, izvlače starije i mlade iz džamije. Sve je to raspirivalo i rasplamsavalo bijes kod njega", rekao je izvor.

Izvor blizak Hamasu rekao je da su odluku o pripremi napada 7. oktobra zajednički donijeli Deif, koji je predvodio Hamasovo vojno krilo, poznato kao Brigade Al Kasam, i Sinvar, ali je bilo jasno da je Deif arhitekta.

Izraelski bezbjednosni izvor rekao je da je Deif bio direktno uključen u planiranje i operativne aspekte napada.